BRZI INTERNET U ČAK 75 SELA: Izgradnjom optičke mreže snažni megabajti stižu u ruralne predele Šapca

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

04. 08. 2023. u 06:15

SELO Pocerski Metković je 30. u Srbiji koje je dobilo brzi internet, dok je u u toku izgradnja u još 75 sela, zahvaljujući kapitalnom projektu Ministarstva informisanja i telekomunikacija. Izgradnjom optičke, telekomunikacione infrastrukture, u ruralnim predelima obezbeđuje se brzi internet, protoka preko 100 megabajta u sekundi.

БРЗИ ИНТЕРНЕТ У ЧАК 75 СЕЛА: Изградњом оптичке мреже снажни мегабајти стижу у руралне пределе Шапца

Foto V Mitrić

To je velika stvar, ne samo za ovo lepo selo, već i za čitav šabački kraj, ocenjuje dr Aleksandar Pajić, gradonačelnik Šapca, koji je, sa ministrom informisanja i telekomunikacija Mihailom Jovanovićem, prisustvovao završetku radova u Pocerskom Metkoviću.

- Naš cilj je precizan i jasan: da do 2025. godine 99 odsto sela u Srbiji dobije brzi internet. U tu svrhu izgradićemo više od 4.700 kilometara optičkih trasa i povezaćemo više od 120.000 domaćinstava i oko 720 školskih objekata u više od 700 sela -rekao je u tom pocerskom selu resorni ministar.

Gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić istakao je da grad u saradnji sa državom podjednako brine o svim stanovnicima, bez obzira na to da li žive na selu, ili u gradu.

- Zahvaljujući Ministarstvu informisanja i telekomunikacija i "Telekomu Srbija" sada će đacima izdvojenog odeljenje OŠ "Laza K. Lazarević" u Pocerskom Metkoviću biti dostupni digitalni sadržaji koje imaju i đaci u ostalim školama u Srbiji. Ova škola ima nešto više od 20 učenika, ali mi brinemo o svima i važno nam je da imaju iste uslove koje imaju učenici na gradskom području. Pored ovog sela, čitava teritorija grada Šapca uskoro će biti pokrivena optičkim internetom. Zajedno sa svojom državom nastavljamo da radimo u interesu svih građana -rekao je gradonačelnik Pajić.

"Telekom Srbija" je prema rečima njenog direktora Vladimira Lučića, dosad uložio više od 500 miliona evra u izgradnju optičke mreže.

"Zahvaljujući ovom projektu i udaljena sela pokrivamo optikom. Do 2025. godine postavićemo Srbiju u rang najrazvijenijih zemalja sa optičkim internetom, koji je preduslov budućeg razvoja Četvrte industrijske revolucije. Zahvaljujem svim meštanima koji su pokazali veliko interesovanje za naše usluge, Ministarstvu informisanja i telekomunikacija i Vladi Srbije koji će raditi ovaj projekat naredne tri godine - istakao je direktor Lučić.

Tokom posete OŠ "Laza K. Lazarević" u selu Pocerski Metković Ministarstvo informisanja i telekomunikacija je, zajedno sa "Telekomom Srbija", opremilo školu laptop računarom i projektorom.

Ministar je ovom prilikom posetio Gradsku kuću u Šapcu gde je održan sastanak sa gradonačelnikom Šapca dr Aleksandrom Pajićem, načelnikom Mačvanskog upravnog okruga Željkom Marjanovićem i načelnikom Gradske uprave grada Šapca Aleksandrom Jovanovićem. Na sastanku se razgovaralo o unapređenju usluga elektronske uprave, koliko je digitalizacija doprinela da javna uprava postane efikasan servis građana i koliko stvari građani mogu da završe preko svog mobilnog telefona ili računara.

I nastava i biznis

UVOĐENjEM brzog interneta u selima obezbeđuje se dostupnost usluga elektronske uprave, digitalna nastava i digitalni sadržaji i u najmanjim, isturenim odeljenjima osnovnih škola u Srbiji, pokretanje biznisa i mogućnosti da se koristi elektronska trgovina kako bi poljoprivredni i drugi proizvodi bili dostupni u svakom trenutku preko interneta, kao i praćenje multimedijalnog sadržaja - više stotina televizijskih kanala, zabavnog i naučnog programa, sportskog i filmskog programa, fiksne i mobilne telefonije.

                                                     

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UBIJEN ALEKSANDR PELEŠENKO: Dvostruki šampion Evrope poginuo u Ukrajini