PLANINA RAJAC KOD LJIGA 54. PUT OČEKUJE KOSAČE: Najboljem “Zlatna kosa”

B. PUZOVIĆ

14. 07. 2023. u 15:57

ONO što je Vimbldon za tenisere, to je za najbolje kosače iz Srbije i regiona - Kosidba na Rajcu!

ПЛАНИНА РАЈАЦ КОД ЉИГА 54. ПУТ ОЧЕКУЈЕ КОСАЧЕ: Најбољем “Златна коса”

Foto B. Puzović

Jer, ko na Rajcu, nadomak Ljiga, na ljutoj planinskoj travi osvoji "Zlatnu kosu", ponosno može da kaže da je - šampion košenja, kadar da se odmeri sa svakim kolegom kosačem na zemaljskoj kugli.

Ovo ponosno kaže Vladimir Ivanović, direktor TO Ljig, alfa i omega Kosidbe na Rajcu, na kojoj će 16. jula učestvovati 24 takmičara iz regiona, dok će oko 60 kosača revijalno prikazati košenje planinske trave.

Manifestacija, koja se već 54 godine organizuje prve nedelje po Petrovdanu, predstavlja simboličan i svečan završetak košenja trave i uspomenu na nekadašnje seoske mobe. Smotra je i međunarodna - bilo je učesnika iz Velike Britanije, Rumunije, Rusije, Holandije, Mađarske, Norveške, sa Islanda. Svake godine učestvuju i najbolji kosači iz Slovenije, Republike Srpske i Crne Gore.

U stočarskim krajevima, jedan od najvažnijih seoskih poslova je kosidba, a u stara vremena, letina se prikupljala uz pomoć moba, kada bi se kosači okupljali jedni kod drugih – objašnjava Vladimir Ivanović iz Turističke organizacije Ljig.

Dres

- Svi kosači oblače letnju seljačku nošnju, radne široke bele pantalone, do kolena dugu vezenu košulju iste boje, preko koje ide obavezan jelek – nabraja Ivanović. - Kosači se opasuju tkanim šarenim pojasem, pantalone upasuju u tozluke, a preko njih obuvaju vezene vunene čarape, onda slede opanci sa šest reda lakovanih kaiša. Slameni šešir je prepoznatljiv detalj, ukras, koji od sunca štiti kosače na Rajcu. U dodatnu opremu spadaju beli vezeni peškir, brus ili belegija, vondir za nošenje vode...

- Koliki jnj kosidba imala značaj, svedoči to da se početak, a posebno kraj, pretvarao u pravu svetkovinu. Prvo takmičenje na Rajcu održano je, kada i narodni vašar, daleke 1892. godine. Tek mnogo kasnije, 1965. i 1967. javila se ideja da Kosidba na Rajcu postane turistička priredba.

Kosidba na Rajcu najpoznatiji je i najveći na svetu događaj ove vrste, ponosno ističu u Turističkoj organizaciji Ljig. Manifestaciju, tokom tri dana, poseti više desetina hiljada turista iz Srbije i okruženja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)