NAUČNI SKUP I OMAŽ PEĐI TRAJKOVIĆU: Program na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini

Z. GLIGORIJEVIĆ

01. 06. 2023. u 14:19

Tradicionalni, osmi naučni skup “Književnost za decu u nauci i nastavi” biće održan na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini sutra, 2. juna, od 10 časova, dok će promocija knjige „Bajka o Slovima na struju”, preminulog pesnika Peđe Trajkovića početi u 18,30.

НАУЧНИ СКУП И ОМАЖ ПЕЂИ ТРАЈКОВИЋУ: Програм на Факултету педагошких наука у Јагодини

Foto: Z. Gligorijević

Naučni skup će, kao i prethodnih godina, biti posvećen proučavanju književnosti za decu iz perspektiva nauke o književnosti, lingvistike i metodike nastave jezika i književnosti. Na skupu će biti razmatrana i tema „Dečiji jezik u književnosti za decu”. “Budući da najviši stepen inovativnosti u jeziku dolazi iz govora dece, oneobičenja u književnim delima za decu treba sagledati i sa lingvostilističkog aspekta, izdvajajući stilske figure koje su odlika dečijeg jezika”, navod programski odbor FPNJ.

Sledeća tema biće „Savremeni pristupi u proučavanju književnosti za decu i mlade”, koja je zamišljena kao najšire postavljeni okvir za radove posvećene proučavanju književnosti za decu u HHI veku. “Podrazumeva, iz književnoteorijskog ugla, raznovrsne metodološke perspektive u tumačenju tekstova savremenih pisaca za decu i mlade, kao i nova čitanja i promišljanja klasika ove književnosti”.

Cilj teme „Naučna zasnovanost i metodološka utemeljenost proučavanja književnosti za decu” jeste da otvori kritičku diskusiju o naučnim pristupima izučavanju književnosti za decu.

Po završetku naučnog skupa biće održan omaž Peđi Trajkoviću, jagodinskom književniku, ilustratoru, prevodiocu i velikom prijatelju dece i mladih, koji je bio i prijatelj jagodinskog fakulteta. Decembra prošle godine poneo je i priznanje ove visokoškolske ustanove - Narodni učitelj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U UJEDINJENIM NACIJAMA: Pogledajte šta je učinio predstavnik Izraela (VIDEO)