ŽENSKO VIĐENJE RASPADA SFRJ: „Kabare Jugoslovenke" u Subotici

J. LEMAJIĆ

25. 05. 2023. u 08:00

NEKADAŠNjI Dan mladosti, 25. maj, na sceni "Jadran" Drame na srpskom jeziku Narodnog pozorišta u Subotici obeležiće četvrta ovosezonska premijera - "Kabare Jugoslovenke", u režiji Ivana Lea Lema, koji je i autor teksta.

ЖЕНСКО ВИЂЕЊЕ РАСПАДА СФРЈ:  „Кабаре Југословенке у Суботици

foto: Narodno pozorište Subotica

Šta bi bilo da su žene iz nekadašnjih jugoslovenskih republika preuzele vlast pokazaće osam žena i jedna audio uloga...

- Hteli smo da napravimo žensku priču, a ispala je prava ženska revolucija. Šta bi, možda, bilo da se Jugoslavija nije raspala, i šta će, možda, biti ako se tretman žena ne promeni? Ova predstava nosi široku svest o svemu što nam se dešava - kaže Jelena Mihajlović, direktorka Drame na srpskom jeziku.

Uloge

PRIČU Jugoslovenki ispričaće Suzana Vuković, Jelena Mihajlović, Sanja Moravčić, Kristina Jakovljević, Monja Medaković Vuksanović, Nikolina Vujević, Vesna Kljajić Ristović i Sofija Mijatović, dok Minja Peković ima audio-ulogu TV moderatora.

Po rečima reditelja, komad je pravljen baš za Suboticu - multikulutralni prostor otvoren prema svima...

- Priče žena iz šest republika i dve autonomne pokrajine naše bivše države spojene su u jednu, paralelnu istoriju Jugoslavije. One pronalaze plan vojnog puča u slučaju destabilizacije vlasti posle Titove smrti i dobijaju prevrat serviran "na tacni". Ipak, njihove lične priče su u prvom planu, dok je politika u pozadini - otkriva Ivan Leo Lem.

Osim što je nastao kao zbir svih jezika nastalih raspadom Jugoslavije, sabravši u sebe standard i žargon, fraze i dijalekte, stilske figure i lokalizme, komad je i spoj pesme, plesa, igre, burleske, komedije, stendapa, mjuzikla, pripovedanja...

                                                                               

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!