SVE SPREMNO ZA PROLEĆNE AVANTURE: Rezervat prirode Carska bara spemna za posetioce (FOTO)

Богољуб Грујић
Bogoljub Grujić

10. 04. 2023. u 17:43

PRIPREME za prolećnu i letnju turističku ponudu najvećeg prirodnog staništa ptica na Balkanu - Carska bara, o kojoj brine ustanova Rezervati prirode, u punom su jeku, a već su krenule i ekskurzije iz raznih krajeva Vojvodine i Srbije.

СВЕ СПРЕМНО ЗА ПРОЛЕЋНЕ АВАНТУРЕ: Резерват природе Царска бара спемна за посетиоце (ФОТО)

Rezervati prirode

- Sa ciljem unapređenja kompletne ponude, grad Zrenjanin nam je pomogao i finansirao nabavku bicikla prilagođenih vožnji u prirodi koji će posetioci moći da iznajme, a obezbeđeni su i električni bicikli za starije, zatim pet kanua za samostalnu vožnju posetilaca po Starom Begeju kao i nabavku dva nova vanbrodska motora "jamaha" - poručuju iz Rezervata prirode Zrenjanin, uz napomenu da je iz sredstava Pokrajinskog Sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, kupljen novi čamac za prevoz do 12 putnika.

Specijalni rezervat prirode Stari Begej – Carska bara, udaljen je pedesetak kilometara od Beograda i Novog sada i 14  južno od Zrenjanina. Zauzima površinu od oko 1.600 hektara duž gornjeg toka reke Begej, sa očuvanim i raznovrsnim orografskim i hidrografskim ritskim oblicima i pojavama.

Predstavlja kompleks, tj. mozaik barsko močvarnih, šumskih, livadskih, stepskih i slatinskih ekosistema sa raznovrsnim i bogatim živim svetom i staništima oko 500 biljnih vrsta, 239 vrsta ptica, 20 vrsta riba, kao i 30 vrsta sisara retkih za ovo područje.

Austrougarski prestolonaslednik i žrtva Sarajevskog atentata, Ferdinand, rado je lovio na prostorima ove bare i otuda naziv  Carska.
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)