SPOMEN PARK POD NADZOROM: "Groblje streljanih" u Kraljevu konačno dobija čuvarsku službu

G. ĆIROVIĆ

30. 03. 2023. u 11:14

ČLANOVI kraljevačkog Gradskog veća usvojili su odluku kojom se odobrava ovdašnjem Narodnom muzeju postavljanje montažnog objekta, odnosno portirnice, u sklopu kompleksa „Groblja streljanih 1941.“ u Kraljevu.

СПОМЕН ПАРК ПОД НАДЗОРОМ: Гробље стрељаних у Краљеву коначно добија чуварску службу

G.Šljivić

Ovaj manji montažni objekat biće namenjen smeštaju radnika fizičko-tehničkog obezbeđenja, kao i opreme za video-nadzor nad „Grobljem streljanih“. Na taj način napravljen je konkretan i značajan korak u nastojanjima Kraljevčana da Spomen park, posvećen nevino streljanim civilima, posle višegodišnje nebrige konačno dobiije tretman kakav zaslužuje i postane mesto sećanja i dubokog poštovanja prema žrtvama fašističkog zločina.

Formiranjem čuvarske službe koja će dežurati 24 sata i uvođenjm video-nadzora ovaj monumentalni kompleks više neće biti stecište vandala, teren za treninge sportskih ekipa, mesto za ispašu stoke, pa čak i javni klozet, a sprečiće se i česte krađe delova ograde.

G.Šljivić

"Groblje streljanih 1941." u Kraljevu

- Planirano je da kompleks potpuno bude ograđen, a rebalansom budžeta obezbediće se sredstva za završetak radova na kapeli – kaže dr Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva. - Ovaj grad je mnogo propatio i u Prvom i u Drugom svetskom ratu i moramo da negujemo kulturu sećanja na naše žrtve i naše heroje.

G.Šljivić

"Groblje streljanih 1941." u Kraljevu

Spomen kompleks, po zamisli arhitekte Spasoja Krunića i njegovog kolege Dragutina Kovačevića, sagrađen je u znak sećanja na više od 2.300 nedužnih civila koje su, oktobra 1941., streljali fašistički okupatori. Osim tadašnjih meštana grada na Ibru i okoline, ovde su stradale i brojne izbeglice iz svih krajeva Jugoslavije, a najviše iz Slovenije koje su, progonjene od okupatora, utočište pokušale da pronađu u Kraljevu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MOBI BANKA POSTAJE YETTEL BANK