"TRAGOVIMA TRADICIJE“ ČUVAJU SRPSKI FOLKLOR: Stručni seminar Saveza umetničkog stvaralaštva amatera Vojvodine

S. BAJIĆ

02. 03. 2023. u 14:00

U ORGANIZACIJI Saveza umetničkog stvaralaštva amatera Vojvodine, od 4. do 8. marta na Iriškom vencu biće održan seminar „Tragovima tradicije“.

ТРАГОВИМА ТРАДИЦИЈЕ“ ЧУВАЈУ СРПСКИ ФОЛКЛОР: Стручни семинар Савеза уметничког стваралаштва аматера Војводине

S.B.

Na njemu će stručnjaci koji se bave izučavanjem srpskog folklornog stvaralaštva, predočiti istraživanja u oblasti etnomuzikologije kao i nove vrednosne standarde u oblasti narodne umetnosti i metod obogaćivanja repertoara u folklornim ansamblima u Srbiji i dijaspori. Reč je o, kako ističe Savo Mučibabić, sekretar Saveza, najstarijem seminaru te vrste u Srbiji, koji je za 44 godine stekao veliku afirmaciju u očuvanju narodnog stvaralaštva.

- S obzirom na to da Srbija nema organizovan i potpun akademski sistem edukacije kadrova koji se bave istraživanjem i izučavanjem srpskog folklornog stvaralaštva i prenošenjem znanja na folklorne igrače, ovaj projekat Saveza, naročito poslednjih 20 godina, strateški je važan za očuvanje srpske narodne tradicije - ističe Mučibabić.- Svojom raznovrsnošću i kompetentnim predavačima seminar je značajna karika u edukaciji ne samo polaznika iz Srbije već i iz naše dijaspore. Svake godine obradimo četiri etnomuzikološke oblasti, tako da se u dokumentaciji seminara čuva vredno narodno blago za buduće generacije. Ovaj put imamo više od 20 predavača i više od 70 polaznika seminara iz svih krajeva.

Projektni tim Saveza, koji čine iskusni i afirmisani stručnjaci iz branše, kreira projekat i vodi računa da istraživači budu dobri poznavaoci terena koji se obrađuje i dobri demonstratori i pedagozi.

- Pored celokupnog prostora Srbije usmereni smo i na oblasti izvan Srbije na kojima vekovima živi srpski narod. Nažalost, jedan deo srpskog naroda bio je prisiljen da napusti svoja ognjišta tako da je naša odgovornost tim veća kada je u pitanju očuvanje njihovog identiteta i folklornog nasleđa. Takođe, u velikim delovima Vojvodine autentično srpsko folklorno nasleđe nedovoljno se neguje i postoji velika opasnost od njegovog gubljenja. To je posebni i dodatni zadatak projektnog tima da nađe način da se ta baština sačuva- kaže Mučibabić.

U okviru seminara za rukovodioce folklornih ansambala, iskusni i stručni istraživači obradili su srpsku folklornu građu, igre, pesme, običaje i nošnje u Lici, Sremu, Kumanovu i Toplici. Seminar za stare srpske instrumente nizom aktivnosti doprineće da se eliminušu drastično iskrivljavanje zvuka narodnog stvaralaštva u nas, naročito uvođenjem instrumenata i aranžmana koji ne pripadaju srpskom etnomuzikološkom korpusu. Tako će biti predočena izučavanja tehnike i stila sviranja na gajdama, samici, diplama, dvojnicama, fruli i drugim starim instrumentima.

Kako bi obezbedili stručnu primenu autentičnog materijala na sceni ukazala se potreba i za dodatnim seminarom za korepetitore- aranžere, čiji je cilj kvalitetna korepeticija folklornim ansamblima i aranžiranje tradicionalne muzike za scenu.


 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna