PEĐI TRAJKOVIĆU U ČAST: Književno veče posvećeno preminulom pesniku održano u Jagodini (FOTO)

Z. GLIGORIJEVIĆ

22. 02. 2023. u 15:01

„NAŠ školski drug Peđa Trajković“ naziv je književne večeri, koju su organizovali OŠ „17. oktobar“ i Fakultet pedagoških nauka u Jagodini.

ПЕЂИ ТРАЈКОВИЋУ У ЧАСТ: Књижевно вече посвећено преминулом песнику одржано у Јагодини (ФОТО)

Foto:Z.Gligorijević

Književno veče u čast preminulog Trajkovića, poznatog srpskog pesnika, satiričara, dramskog pisca i karikaturiste, okupilo je poštovaoce njegovih književnih dela i prijatelje. Prvobitna ideja je bila da događaj bude organizovan na njegov rođendan – 16. februara i da ga nazovu „Peđindan“, ali kako je tog dana državni praznik, književno veče je održano sinoć. „Peđindan“ će postati tradicionalna manifestacija.

-Peđu Trajkovića, pre svega, pamtim po osmehu, optimizmu i radosti, što je unosio gde god bi se pojavio. Takvo raspoloženje prenosio je ne samo na decu, već i na nas odrasle. Mogu slobodno da kažem da se on svojski potrudio da oplemeni duh našeg grada – kazala je Maja Aleksić, profesorka srpskog jezika u OŠ „17. oktobar“.

 

Trajković je autor preko 50 knjiga za decu i odrasle, metodičkih priručnika, antologija, drama… Dobitnik je mnogih nagrada za književno stvaralaštvo. Među njima su nagrade „Čudni zec“, „Neven“, „Zlatno Gašino pero“, „Zlatna kaciga za satiričnu poeziju“, nagrada „Zmajevih dečijih igara“...

Među brojnom publikom u amfiteatru Fakulteta pedagoških nauka bili su i članovi „Šarene radionice“, kabarea za decu, koji je Trajković pokrenuo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)