ZAVET DA SE BRAĆA MIRE: Snažna svetosavska poruka episkopa šabačkog Jeroteja

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

27. 01. 2023. u 09:46

U OVE dane kada proslavljamo uspomenu na našeg najvećeg svetitelja srpskog Svetog Savu, širom zemaljske Srbije, ali i diljem zemaljskog šara, gde god živi naš srpski narod, održavaju se ovakve akademije, posvećene njemu u čast. One predstavljaju crkveno-narodne sabore, odnosno crkveno-narodna sveučilišta, rekao je, povodom Savindana, na svečanoj akademiji u Vukovom domu kulture u Loznici episkop šabački Jerotej.

ЗАВЕТ ДА СЕ БРАЋА МИРЕ: Снажна светосавска порука епископа шабачког Јеротеја

Foto:V.Mitrić

Mnogo toga je, naglasio je vladika Jerotej, rečeno o Svetome Savi, "od toga da je bio sin velikog župana Stefana Nemanje, svetogorski monah, osnivač Manastira Hilandara, prvi srpski episkop, osnivač prvih škola i bolnica u Srbiji, utemeljivač prvog crkvenog prava u novoj srpskoj državi.

Vladika je posebno, povodom ovogodišnjeg svetkovanja, izabrao, kako je rekao, "jednu važnu delatnost Svetoga Save za srpski narod, a to je njegovo mirotvorstvo".

- Sveti Sava, ispunjen mirom Hristovim koje je stekao na Svetoj gori atonskoj, gde se molio za srpski narod i za sve ljude na svetu, došao je u teškim godinama u srpsku državu, u Srbiju, gde je na moštima svoga oca prebodobnoga Stefana Nemanje, docnije monaha Simeona Mirotočivog, izmirio zavađenu braću Stefana i Vukana, koji je, pre toga, godinama bio u krvavom građanskom ratu – podsetio je episkop Jerotej. - I od tog izmirenja, na jevanđelju, na moštima svog prvog državnika Simeona Mirotočivog, možemo da kažemo da od toga počinje uspon i napredak srpskog naroda, Srpske crkve i srpske države.

Sveti Sava nam je, precizirao je vladika Jerotej, „ostavio ovaj, zavet mirotvorstva, da kad god imamo međusobne deobe i razmirice da upravo na ovaj način ih rešavamo, u crkvi na svetom jevanđelju, na moštima svoji svetih predaka“.

- Samo tako ćemo biti istinski sinovi Svetoga Save - poručio je vladika šabački. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KROV NAD GLAVOM ZA OSAM PORODICA: Bačka Palanka među liderima po dodeli bespovratnih sredstava za kuću na selu