DOČEK SRPSKE NOVE GODINE U NOVOM SADU: Bogat program i pproštaj od Evropske prestonice kulture

S.B.

11. 01. 2023. u 14:58

PROSLAVOM srpske Nove godine, Novosađani će po šesti put zaredom zaokružiti manifestaciju „Doček 2023.“, koja nosi priznanje najboljeg evropskog trend brenda u kulturi, i ujedno se oprostiti od titule "Evropske prestonice kulture", koju su nosili u minuloj godini.

ДОЧЕК СРПСКЕ НОВЕ ГОДИНЕ У НОВОМ САДУ: Богат програм и ппроштај од Европске престонице културе

Kosta Đuraković

 Inače, zvanična ceremonija primopredaje titule Evropske prestonice kulture održana je u ponedeljak uveče u Atini, gde su nosioci tog epiteta tokom 2022. godine, Eš (Luksemburg), Kaunas (Litvanija) i Novi Sad, uručili prestonicama kulture u ovoj godini, Temišvaru (Rumunija), Vespremu (Mađarska) i domaćinu, Elefsini).

Bogat program za doček 31. decembra, kada je u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave više od 20.000 posetilaca uživalo u koncertima na tri bine, obeležili su, uz spektakularan vatromet, Kosheen, Stereo MC’s, Biesmans, Perpetuum Jazzile, Repetitor, Obojeni program i Monohrom.

U petak, 13. januara, za završetak istorijske, godine titule Evropske prestonice kulture, biće održan niz koncerata na više lokacija u gradu.

U Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, nastupiće Space Motion & Tribe uz Undercatt. Lajv tehno sastav Avor iz Hrvatske nastupiće u Radničkom domu a londonski Haelos, u Pozorištu mladih.

U Srpsko narodno pozorište stižu Konstrakta i Zemlja gruva, kao i pevačica duhovne i etno muzike, Danica Crnogorčević i holandska muzička diva, Sevdalize, a u Fabriku, Shortparis i Sana Garić. U Kulturnoj stanici Svilara i Barka, nastupiće Đorđe David i Ivana Peters a virtuozi klasične muzike, Ke Ma i Šihan Vang, uz Silk & Wind Duo, održaće koncert u Novosadskom pozorištu.

Koncert jednog od najvećih džez pijanista današnjice, Tigrana Hamasyana, biće u Gradskoj koncertnoj dvorani, a afričke arenbi princeze, Nneke, u Sinagogi. Tijana Bogićević će nastupiti u Kulturnom centru grada, violinista, Lajko Feliks u Reformatorskoj crkvi, džez bend Eyot u Kulturnoj stanici Eđšeg, a sastav Divanhana u Gimnaziji „Laza Kostić”. Legendarna YU grupa održaće koncert u svečanoj sali NIS-a a u klubu Trema nastupiće makedonski ska-pank i rege bend Superhiks.

BUKOVAC, RUMENKA I KOVILj

U okviru Dočeka 13. januara, u Kulturnoj stanici Bukovac, program za decu prirediće Udruženje umetnika Visoko C, a nastupiće i ženski tamburaški sastav La Banda, pobednik „Tamburica festa“.

U Kulturnoj stanici Rumenka, nastupiće bend Kal, dok će u novootvorenoj Kulturnoj stanici Kovilj, poseban umetnički program prirediti lokalne organizacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)