SEĆANJE NA BRANIOCA NEGOTINA: Obeležena 209. godišnjica pogibije Hajduk Veljka

S.M.J.

11. 08. 2022. u 19:17

NA mestu pogibije Hajduk Veljka Petrovića danas su sveštenici arhijerejskog namesništva negotinskog održali pomen, a predstavnici lokalne samouprave i Muzeja Krajine položili cveće.

СЕЋАЊЕ НА БРАНИОЦА НЕГОТИНА: Обележена 209. годишњица погибије Хајдук Вељка

Foto: S.M.Jovanović

Čuvajuću sećanje na lik i delo Hajduk Veljka Petrovića koji je na današnji dan pre 209 godina poginuo braneći Negotin, na mestu pogibije vojvode krajinskog delegacije lokalne samouprave, Muzeja Krajine i organizacije rezervnih vojnih starešina položili su vence i cveće.

Tradicionalno, pomen junaku služili su sveštenici arhijerejskog namesništva negotinskog.

Foto: S.M.Jovanović

 

-Veljkove čuvene reči „Glavu dajem Krajine ne dajem“ jesu možda i vanvremenske. Tada je ta njegova izreka imala značaj za odbranu od najezde Turaka. Mi danas tu izreku takođe koristimo samo što imamo mnogo goreg neprijatelja od Turaka a to je nažalost povećanje mortaliteta, mali natalitet i odlazak i napuštanje ognjišta. Možda i mi treba da se vidimo tom istom Veljkovom rečenicom u tom smsilu da nas bude ovde što više, jer ako su naši preci mogli da je očuvaju u tadašnjem vremenu puškama, bajonetima i sabljama u borbi krvavoj, možemo i mi da se potrudimo u miru da ovde budemo svoji na svome i ne lutamo po tuđem svetu i ne budemo sluge drugima - rekao je danas protonamesnik negotinski Marjan Kerčulj.

Ovaj datum uveličali su svojim prisustvom i brojni građani, ali i članovi odbojkaškog i košarkaškog kluba čiji nose ime slavnog ustanika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

MOŽE STOMAK DA ZABOLI Srbin kupio krofnu sa kremom - ostao u šoku kad ju je presekao i video šta ima u njoj (FOTO)