ŠTEDE NOVAC I ŠTITE PRIRODU: U kompostilištu novosadskog "Zelenila" godišnje prerade 970 tona lišća, trave i drugog otpada

Lj. P.

21. 06. 2022. u 11:20

KOMPOSTILIŠTE JKP "Gradsko zelenilo" godišnje preradi oko 970 tona lišća, trave i granjevine, a od marta do aprila prikupljeno je 308 tona trave i 177 tona lista.

ШТЕДЕ НОВАЦ И ШТИТЕ ПРИРОДУ: У  компостилишту новосадског Зеленила годишње прераде 970 тона лишћа, траве и другог отпада

Foto: Gradsko zelenilo

A tokom cele godine prikupljeno je ukupno 489 tona granja i drugog drvnog otpada.

Ovo je prvo postrojenje ovog tipa u Srbiji zahvaljujući kome sva trava koja se pokosi, lišće, baštenski otpad, ne završavaju na deponiji kao smeće, već se koriste za ozelenjavanje grada.

- Zahvaljujući izgradnji savremenog postrojenja, jedinstvenog u Srbiji, koje su finansirali grad Novi Sad i nemačka agencija GIZ, unapredićemo održavanje zelenila, poboljšati zaštitu životne sredine i ostvariti značajne novčane uštede - rekao je Miloš Egić, direktor "Zelenila". - Sva biomasa koja se sakuplja sa 550 hektara zelenih površina u gradu i što je do juče bio otpad koji se odnosio na gradsku deponiju, sada je sirovina za proizvodnju komposta.

A ono što se ne koristi za kompost, prema Egićevim rečima, upotrebljava se kao biogorivo za zagrevanje rasadnika i poslovnih prostorija. Kompostiliše koristi savremene tehnologije i pri proizvodnji komposta ne zagađuju životnu sredinu.

DOBAR PRIMER ZA DRUGE GRADOVE

- ZADOVOLjNI smo što je ovakav projekat zaživeo u Novom Sadu, koji predstavlja dobar primer kako nauka, grad i JKP zajedno rade na poboljšanju životne sredine - izjavio je prof. dr Srđan Kolaković, dekan FTN. - FTN će predložiti da i drugi gradovi u Srbiji, po ugledu na novosadsko, imaju svoje kompostilište.

U jednom ciklusu se proizvede od 350 do 400 metara kubnih komposta, koji se upotrebljava za sadnje cveća, drveća, žbunja i šiblja na teritoriji grada i prigradskih naselja, ali i u rasadniku za proizvodnju biljnog materijala. Izgradnju postrojenja finansirali su grad Novi Sad koji je izdvojio 40 miliona dinara i nemačka agencija GIZ blizu 400.000 evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!