VREDELO JE ČEKATI GA: Tiski cvet ipak se pojavio na površini Tise (FOTO)

B. Grujić

13. 06. 2022. u 14:24

ZBOG lošeg vremena, učestalih pljuskova i velikih temperaturnih oscilacija, očekivano cvetanje reke Tise tokom vikenda, kada se održavala tradicionalna manifestacija, izostalo je, kao i ljubavni ples insekta tiski cvet, koji se nakon tri godine u rečnom mulju pojavi na površini vode, otpleše valcer ljubavi i zauvek nestane.

ВРЕДЕЛО ЈЕ ЧЕКАТИ ГА: Тиски цвет ипак се појавио на површини Тисе (ФОТО)

Foto: Kad Tisa cveta

- Zahvaljujući ljubaznim alasima i njihovim barkama, u nedelju, 12. juna kasno po podne, zaronili smo malo dalje po Tisi i u rukavcima ipak videli cvet - kaže Nevena Subotić, član organizacionog odbora manifestacije Kad Tisa cveta.

- Činjenica da se insekt ipak pojavio navodi na očekivanje da će ga i narednih dana, s obzirom na stabilizaciju vremenskih prilika, biti na površini Tise - dodaje Nevena, ne skrivajući zadovoljstvo što je veliki broj znatiželjnih turista i putnika namernika, opijen romantičnim puštanjem upaljenih svećica, uz zamišljenu želju, kući otišao ushićen posebnom energijom na Tiskom keju u Novom Bečeju.

- Nekoliko hiljada ljudi tokom vikenda prodefilovalo je našom varoši, a Tisom je plovilo puno upaljenih svećica u obliku srca, sa željama koje će se sigurno ostvariti, jer se Tiski cvet pojavio i, doduše stidljivo, odigrao svoj ples - dodaje Olivera Perić iz Novog Bečeja, uz iskreno priznanje da je i sama u reku pustila desetak plutajućih srca, sa isto toliko zamišljenih želja.

- Ako se samo jedna od njih ostvari, niko srećniji i zadovoljniji od mene - dodaje Olivera.

Organizatori tradicionalne lepe, romantične manifestacije, udruženje Kad Tisa cveta poručuju da je u tri dana u Novom Bečeju bilo više od tri hiljade turista, uz naravno veliko intersovanje meštana, koji takođe sa velikim simpatijama svake godine isprate cvetanje Tise i ljubazno gostima sa strane tumače različite legende i priče o ljubavnom plesu Tiskog cveta.

- Cvetanje reke, a Tisa je jedna od retkih u svetu, periodni je fenomen i niko sa sigurnošću ne može da predvidi kada će se tačno dogoditi - dodaje na kraju Nevena Subotić, uz poziv svima koji do sada nikada nisu bili da naredne godine svakako posete Novi Bečej i uživaju u dražima lepe manifestacije.

Alasi uvek raspoloženi za avanturu

Bez obzira na to što je vikend prošao i što mnogi zbog obaveza na poslu nisu u prilici da krstare Tisom u potrazi za fascinatnim insektom, alasi na keju u Novom Bečeju su spremni i raspoloženi da zainteresovane provozaju svojim barkama. 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna