NIKAD LEPŠI MAJ U DVORIŠTU ŠKOLE ZMAJ: Likovna kolonija u Zrenjaninu

B. Grujić

30. 05. 2022. u 14:22

RAZNOLIKE i šarene boje maja ukrasile su dvorište Zmaja, zrenjaninske Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj”, koja je bila organizator i domaćin umetničkog projekta, prve Likovne kolonije, čiji su idejni tvorci akademski grafičar Duško Kirćanski i nastavnica likovne kulture Nataša Živkov Stojkov, a pokrovitelj direktorka škole Tanja Rođenkov.

НИКАД ЛЕПШИ МАЈ У ДВОРИШТУ ШКОЛЕ ЗМАЈ: Ликовна колонија у Зрењанину

Foto: OŠ J. J. Zmaj

Projekat, zamišljen u tri dnevne celine, obuhvatio je predavanje, praktično sticanje znanja, skiciranje, takmičenje, druženje sa likovnim umetnicima i oslikavanje murala na zidovima u školskom dvorištu Zmaja.

Prvi deo kolonije održan je 6. maja i obuhvatio je predavanje o istoriji murala, koje je na zanimljiv način osnovcima iz devet zrenjaninskih škola prezentovala istoričarka umetnosti Ana Stanar.

Period od narednih dvadesetak majskih dana učenici su iskoristili za izradu skica koje su realizovali na zidovima u dvorištu škole 28. i 29. maja.

Foto: OŠ J. J. Zmaj

- Koleginica Nataša Živkov Stojkov, autor projekta, uradila je pravu stvar, pripremila je zidove podlogom, koji su oslikani četkicama darovitih likovnjaka, a naravno da smo zahvalni zrenjaninskim umetnicima koji su se priključili projektu, pružili podršku talentovanim đacima, družili se sa njima i poklonili školi svoje likovno delo - kaže Tanja Rođenkov, direktorka škole Jovan Jovanović Zmaj, nabrajajući imena sjajnih umetnika i dobrotvora, među kojima su Duško Kirćanski, Rastko Stefanović, Predrag Lojanica, Milica Arsić, Nadica Simjanovski i Nataša Živkov Stojkov.

Deca uživala

Radost i oduševljenje na licima brojnih devojčica i dečaka, koji su učestvovali u oslikavanju murala, nemerljiva je i jasna smernica da koloniju treba negovati i nastaviti već sledećeg maja.

Umetnici se vratili u detinjstvo

Sjajna sinergija sva tri dana kolonije krasila je prvu likovnu koloniju, a gotovo svi umetnici koji su učestvovali uz osmeh i setu prisetili su se dana kada su oni pohađali osnovnu školu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!