IZLOŽBA KOD OSTATAKA TRAJANOVOG MOSTA: Nagrađeni mladi kladovski umetnici

S. M. J.

26. 05. 2022. u 12:10

ZAVRŠETAK likovnog konkursa „Trajanov most: između mašte i istorije“ obeležen je izložbom u Kostolu, kraj ostataka rimskog mosta koga je car Trajan sagradio početkom drugog veka, kako bi mogao da osvoji Dakiju.

ИЗЛОЖБА KОД ОСТАТАKА ТРАЈАНОВОГ МОСТА: Награђени млади кладовски уметници

Foto: EU za kulturno nasleđe i turizam

Na likovnom konkursu „Trajanov most: između mašte i istorije“ koji su organizovali Opština Kladovo i Biblioteka „Kulturni centar“ Kladovo uz podršku projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“  koji finansiraju Evropska unija i Nemačka Vlada, a sprovodi GIZ, stiglo je 118 radova.

Organizatori su slikarskim priborom nagradili njih desetoro: Đorđe Čuperkić iz OŠ “Ljubica Radosavljević“ u selu Podvrška, Marina Bibesković iz OŠ „Hajduk Veljko“ u Korbovu, Danijel Janićijević i Manuela Nikolić iz OŠ „Stefanija Mihajlović“ u Brzoj Palanci,  Lazar Tošić i Lazar Bošnjaković  učenici OŠ „Svetozar Radić“ u Tekiji,  kao i učenici kladovske OŠ „Vuk Karadžić“ Miloš Šolkotović, Aleksa Tošić, Anja Modrić i Đorđe Pucinikić.

-Danas smo shvatili da su sva deca, čiji su radovi izloženi i nagrađeni, ustvari prvi put na ovom lokalitetu i tek su sada bila u prilici da vide ono što su nacrtali. Po meni je to najveća nagrada – da shvate i više vrednuju kulturno nasleđe svoje lokalne zajednice – izjavila je Žaklina Nikolić, direktorka Biblioteke „Centar za kulturu“ Kladovo.

Foto: EU za kulturno nasleđe i turizam

U konkurenciji za nagradu bilo je 118 radova, nagrađeno je 10 najboljih

Učesnici su na ovom konkursu imali dva zadatka, da prikažu što realniji izgled nekada najdužeg mosta na svetu, ali i da, uz umetničku slobodu i maštu, izraze svoju zamisao Trajanovog mosta, remek delo antičkog arhitekte Apolodora, koji je skoro hiljadu godina važio za najduži most na svetu, a čiji se ostaci danas nalaze i na srpskoj i na rumunskoj obali Dunava.

-Rimljani su davno izgradili most ovde, a region i danas ima dobru prekograničnu saradnju. Proces evropske integracije otvara nove perspektive za region, zbog čega sam veoma srećan. Za nas je važno, ne samo da obnovimo spomenike, nego da i deca budu zainteresovana za istoriju i nasleđe, jer je to bitno za očuvanje identiteta – rekao je Aleksandar Bec, vođa projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“ Aleksandar Bec.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)