PIVO KTITORIMA U ČAST: Monaško bratstvo u Bođanima pokrenulo zanatsku proizvodnju pića od pšenice

Z. RAJIĆ

23. 05. 2022. u 07:26

MANASTIRI u Srbiji uglavnom se bave proizvodnjom rakije i vina, a jedan od vrlo retkih koji prave pivo je Bođani, u istoimenom selu u opštini Bač. U ovom manastiru odnedavno se proizvodi zanatsko pivo oznake "Tri svetlosti", koje obuhvata šest vrsta ovog pića, nazvanih po ktitorima i onome što je vezano za monaški život.

ПИВО КТИТОРИМА У ЧАСТ: Монашко братство у Бођанима покренуло занатску производњу пића од пшенице

Piva krštena po ktitorima / Foto B. P.

Pokretač pivarstva u manastiru Bođani je otac Pimen, koji je, kako kaže, uvek imao sklonosti prema destilatima, a ideju je dobio videvši da se bratija u manastiru Kovilj bavi eksperimentalno kućnim kuvanjem piva. U Kovilju tek nameravaju da naprave opremu za proizvodnju, a u Bođanima je bilo već 11 kuvanja piva, i sva su bila uspešna.

- Naša pivara ima uvarak od 300 litara po kuvanju. To je moderna pivara za koju smo opremu poručili iz Kine, a finansijsku podršku dobili smo na konkursu Vlade Vojvodine. Naš vladika, episkop bački Irinej, blagoslovio je naš razvojni put do osnivanja profesionalne pivare, ali ne prevelikog kapaciteta - navodi otac Pimen.

Pivo iz manastira Bođani nosi obeležje "Tri svetlosti" po Svetoj trojici - Bogu Ocu, Sinu i Svetom duhu, a šest vrsta je kršteno imenima Bogdan, Mihajlo, Despina, Zograf, Zvonik i Mali princ. Bogdan, trgovac iz Dalmacije, sagradio je manastir 1478. godine, na mestu gde mu se na jednom od putovanja vratio vid pošto se uz molitvu umio na česmi koju je tu zatekao. Manastir je po njemu dobio ime. Mihajlo Temišvarlija je 1722. godine podigao manastirsku crkvu Vavedenja Presvete Bogorodice, a njegova udovica Despina se pobrinula da se hram živopiše. Zograf je znameniti slikar Hristifor Žefarović, koji je 1737. godine oslikao freske u manastirskoj crkvi.

- Pivo "mali princ" nazvano je po istoimenoj veoma poučnoj knjizi Antoana de Sent Egziperija, a "zvonik" po zvonima koja pozivaju na bogosluženje, a u ovom slučaju na jedno neobično iskustvo, na konzumiranje pšeničnog piva, što nije tako često u kulturi na ovim prostorima - objasnio je otac Pimen.

On kaže da je pivo lepo i na oko i na ukus, a vrlo je traženo jer, kako napominje, ljudi imaju poverenja u manastire i znaju da su proizvodi koji iz njih izađu tradicionalni i kvalitetni.

DOBROBIT I ZA SELO

Monah Zaharije iz bratstva u Bođanima kaže da je pivara u manastiru izvor prihoda, ali i dobrobit za selo, jer je zaposlila nekoliko meštana, a pre svega je nešto čime se manastir može pohvaliti da radi. Bratstvo se izdržava i izdavanjem u zakup oko 100 hektara zemlje koja je vraćena manastiru, kao i kaširanjem ikona i proizvodnjom mirišljavog tamjana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

PORODIČNI ODMOR U PRAVOM SMISLU: Bazeni, dobra plaža, raznovrsne animacije, ukusna i raznovrsna hrana, šta više poželeti