ČAMOTINJU DELI SA OVCAMA: Mara Đorđević (72) godinama je jedini žitelj dimitrovgradskog sela Iskrovci

V. ĆIRIĆ

03. 05. 2022. u 07:26

MARA Đorđević (72), iz dimitrovgradskog sela Iskrovci, godinama unazad bukvalno je, kako se kaže" čuvar vatre" i jedini žitelj udaljenog mesta.

ЧАМОТИЊУ ДЕЛИ СА ОВЦАМА: Мара Ђорђевић (72) годинама је једини житељ димитровградског села Искровци

Foto V. Ćirić

Selo od dvadesetak kuća, kraj obližnjih Petačinaca u kojima odavno nema više nijedne žive duše, opstajalo je do pre tridesetak godina, a onda je počelo pražnjenje.

Do pre nekoliko godina čuvala je nekoliko krava, desetak ovaca i koza, a sada se skromni imetak sveo na svega nekoliko ovaca i napuštenih pasa koji su ovde dovedeni iz grada i nemilosrdno izbačeni iz automobila. Mara živi od skromne penzije, od koje nahrani i napuštene kućne ljubimce. U šali kaže da su joj i te pare mnogo jer desetinama kilometara uokolo nema nijedne prodavnice.

U Iskrovcima se posebno teško živi zimi. Noći duge kao godina, a dani ledeni.

- Leti dolaze ljudi koji su poreklom odavde, a otišli su put Dimitrovgrada, Pirota, Niša ili dalje. Dođu da obiđu očevinu, prikuju poneki ekser u dotrajale plotove i tarabe i odu za nekoliko dana. S jeseni se mogu videti drvoseče i poneki lovac, ali već od kraja oktobra do kraja marta nema žive duše - priča Mara.

- Posebno mi je teško od novembra kada se smrači po podne, a svanjava tek ujutro oko sedam. Tu samoću treba izdržati i ostati normalan jer da mi nije ovih nekoliko grla ne bih imala s kim da progovorim.

VREDNA KAO MALO KO

- DOK sam mogla čuvala sam više stoke i sama spremala hranu, odnosno seno za celu zimu. Sve sam radila ručno, bez ikakve mehanizacije. Seno sam zapregom dovozila iz planine, prelazila reku i tako po nekoliko puta nedeljno u vreme kosidbe. Već nekoliko godina zdravlje me polako napušta. Videćemo šta će da bude narednih godina, ali dok sam ja živa, u selu će biti bar neko - priča Mara koja je poznata u čitavom kraju po tome što je svojski mogla da odradi svaki muški posao.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!