SEĆANJE NA STRADANJE PRE 79 GODINA: Izraelski ambasador Jahel Vilam na komemoraciji u Pirotu

V.Ć.

14. 03. 2022. u 20:27

DIPLOMATSKI odnosi između Srbije i Izraela uspostavljeni su pre 30 godina, međutim odnosi naša dva naroda sežu mnogo dalje i duže i oni su osnova za produbljivanje saradnje.

СЕЋАЊЕ НА СТРАДАЊЕ ПРЕ 79 ГОДИНА: Израелски амбасадор Јахел Вилам на комеморацији у Пироту

Foto: V. Ćirić

Drago mi je što sam danas ovde među običnim ljudima i Piroćancima koji se sećaju noći kada je 1943. godine izvršen pogrom nad njihovim sugrađanima , tragično stradalim Jevrejima u martu te godine.

Ovo je danas u Pirotu izjavio izraelski ambasador u Srbiji Jahel Vilam, koji je položio vence i cveće na spomenik „Slomljene Davidove zvezde“, koji simbolizuje pogrom na Jevrejima u noći između 12. i 13. marta 1943, godine kada su bugarske fašističke okupacione vlasti pohapsile 178 ljudi, žena , dece i staraca i transportovale ih u nacistički koncetracioni logor Treblinka. Pakao tog logora niko nije preživeo i niko se od Jevrejske zajednice više nije vratio u Pirot.

Vence i cveće položili su i gradonačelnik Vkladan Vasić., načelnica okruga Dragana Tončić, predstavnici Društva srpsko-izraelskog prijateljstva,MUP-a, jevrejske opštine, boračkih organizacija… Nakon komemoracije izraelski amabasador je ovdašnjoj Gimnaziji pokolnio informatičku opremu za jedan kabinet.Ulica u kojoj su živeli gotovo svi pirotskio Jevreji, nosi naziv Jevrejska ulica i u njoj je postavljen i pomenuti spomenik.

BONUS VIDEO: OVDE U TIŠINI MOLITVE NASTAJU LEKOVITI MELEMI - Manastir Svetog Apostola Tome

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu