BICIKLI OPET ULAZE U MODU: Loznica, među prvima u zemlji, uvodi servis javno dostupnih dvotočkaša

V. Mitrić

08. 02. 2022. u 06:21

LOKALNA samouprava i planinsko-biciklističko društvo "BicikLO" su potpisali ugovor o uspostavljanju jednog od prvih servisa javno dostupnih dvotočkaša u Srbiji.

БИЦИКЛИ ОПЕТ УЛАЗЕ У МОДУ: Лозница,  међу првима у земљи,  уводи сервис јавно доступних двоточкаша

Foto V. Mitrić

Nova usluga bi trebalo da startuje na proleće, a gradski menadžer Dejan Stalović kaže će - pored deset repariranih bicikala koje je pomenuto udruženje ovim ugovorom ustupilo na korišćenje - Loznica nabaviti još 20, za sve kategorije korisnika, uključujući decu, žene, ljubitelje sportske vožnje...

- Na inicijativu gradonačelnika Vidoja Petrovića, razgovaraćemo o pravnom i sistemskom rešenju, kako bi smo utvrdili da li zakon dozvoljava i prepoznaje mogućnost nabavke električnih bicikala, što je svakako trend. Lokalna samouprava je, inače, voljna da nabavi određen broj električnih dvotočkaša koje će staviti na raspolaganje sugrađanima, gostima, turistima i svima onima koji vole biciklizam i zalažu se za njegov razvoj - istakao je Stalović.

Kaže, biciklizam će u Loznici biti sve vidljiviji i značajniji kao vid transporta, ali i promocije turizma, te zdravijeg života. Zato je, na osnovu Studije saobraćaja grada Loznice, izrađen i pilot-projekat zone usporenog saobraćaja, što podrazumeva da u određenim ulicama brzina bude ograničena na 30 kilometara na sat, kako bi bicikli što više došli do izražaja.

- Kada počne sezona, uredićemo tri parkirališta za dvotočkaše: u Tršiću, Banji Koviljači i u Loznici. Ovo nije samo vid poboljšanja turističke ponude, već ideja da se biciklistički saobraćaj u našem gradu razvija, a trenutno smo jedan od retkih gradova koji je započeo realizaciju servisa javno dostupnih bicikala - naglašava zamenik gradonačelnika Marko Vidić.

Kako je objasnio predstavnik udruženja "BicikLO" Miloš Đuričić, servis je nastao kao rezultat šestomesečnog projekta realizovanog pod pokroviteljstvom Evropske unije...

- Poredec deset bicikala, lokalnoj samoupravi na korišćenje ustupamo i prigodnu veb-aplikaciju, posredstvom koje će zainteresovani moći da vide kada je i gde koliko dvotočkaša dostupno, kako ih iznajmiti i kada je vreme za vraćanje... S obzirom na to je ovaj vid prevoza postao simbol ekologije i zdrave životne sredine, ideja je da servis javno dostupnih bicikala ne bude prisutan samo u turističkim centrima, već i u samom gradu - zaključuje Đuričić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?