OD "DOLINE SUZA" DO GRADA ZA RAD: Tokom minulih pet godina, u Kraljevu se broj zaposlenih povećao za oko 7.000 radnika

G. ĆIROVIĆ

07. 02. 2022. u 06:30

UMESTO privredno devestarinog grada, koji je u prvoj deceniji ovog milenijuma ojađen katastrofalnim privatizacijama nekadašnjih industrijskih, građevinskih i uslužno-trgovinskih giganata, posle kojih je i bukvalno na ulici ostalo oko 20.000 radnika, Kraljevo se poslednjih godina preobrazilo u grad u koji se dolazi zbog - posla.

ОД ДОЛИНЕ СУЗА ДО ГРАДА ЗА РАД: Током минулих пет година, у Краљеву се број запослених повећао за око 7.000 радника

Foto G. Šljivić

U prilog ovoj konstataciji svakako ide podatak da se tokom minulih pet godina broj zaposlenih u gradu na Ibru povećao za 7.000 radnika, kao i da je u evidenciji ovdašnje Filijale Nacionale službe za zapošljavanje (NSZ) trenutno oko 8.000 nezaposlenih - 3.000 manje nego 2018.

Ovakvom bilansu je ponajviše doprinelo otvaranje dve nove fabrike - nemačke kompanije "Leoni", koja proizvodi kablovske setove za automobilsku industriju, i turske tekstilne firme "Evrotaj". Osim toga, na otvaranje novih radnih mesta uticali su još povećanje obima posla lokalnih privrednika, kao i kapitalne investicije od nacionalnog značaja - poput aerodroma "Morava" u Lađevcima i "Moravskog koridora".

- U "Leoniju" trenutno radi 3.800, u "Evrotaju" 1.100 ljudi, a uprkos pandemiji je povećan i broj zaposlenih u lokalnim preduzećima "Radijator", "Gir", "Amiga" i "Moja soba". To su ogromni koraci kojima ovaj grad ide napred. Otvaramo nova radna mesta i za mlade, ali i za ljude koji su nekada bili zaposleni u "Magnohromu", Fabrici vagona, "Kablaru" ili "Jasenu"... koji su u tranziciji ostali bez posla - kaže gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić.

Detalj iz firme "Evrotaj", Foto G. Šljivić

Za aktivne mere zapošljavanja, stručnu praksu i javne radove, ove godine je iz gradskog budžeta izdvojeno osam miliona dinara...

- Sredstvima koja udružujemo sa Nacionalnom službom za zapošljavanje zapravo motivišemo ovdašnja preduzeća, ustanove i privrednike da mladim ljudima koji završavaju srednje škole i fakultete daju šansu. Program dualnog obrazovanja, u kojem su uspešnu saradnju uspostavili tehnička škola "Nikola Tesla" i "Elektromontaža", zatim Šumarska škola i "Moja soba", Mašinsko-tehnička "14. oktobar" i brojna preduzeća, takođe se pokazao kao pun pogodak - naglašava prvi čovek grada na Ibru, ponosan što Kraljevo više niko ne zove "dolina suza".

Dr Predrag Terzić, Foto G. Šljivić

ADUTI

- KRALjEVO je jedan od tri grada u Srbiji koji će, uz aerodrom, imati i auto-put. "Moravski koridor", koji će povezati koridore 10 i 11, od Preljine do Pojata, biće žila kucavica centralne Srbije. Savremena saobraćajna infrastruktura je od neprocenjivog značaja za razvoj privrede, te dodatni aduti u pregovorima sa potencijalnim investitorima - ističe dr Terzić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!