MEĐUNARODNI POPIS PTICA VODENIH STANIŠTA: DZPPS počelo akciju praćenja brojnosti divljih ptica

LJ. P.

12. 01. 2022. u 11:32

DRUŠTVO za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) od 8. do 30. januara organizuje i sprovodi Međunarodni popis ptica vodenih staništa. Ovo istraživanje započeto je 1966. godine i predstavlja jednu od najmasovnijih aktivnosti praćenja divljih ptica na svetu.

МЕЂУНАРОДНИ ПОПИС ПТИЦА ВОДЕНИХ СТАНИШТА: ДЗППС почело акцију праћења бројности дивљих птица

Josip Šarić DZPPS

- Zahvaljujući dobro razvijenoj mreži članova, volontera i saradnika i ove godine ćemo obilaziti sva važna vodena staništa u zemlji i prebrojavati ptice – kaže Marko Šćiban iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. - Naši terenski saradnici suočavaju se sa brojnim izazovima poput vremenskih uslova i pandemije korona virusom. Nažalost, priroda i ptice ugroženi su komunalnim i industrijskim zagađenjem voda, masovnim odlaganjem otpada uz obale i divljim šljunkarama koje uništavaju poslednja priobalna staništa uz velike reke.

Da stvar bude gora, kako dodaje Šćeban, pojedini veliki ribnjaci, poznati kao izvanredno značajna staništa ptica, napušteni su i isušeni, dok se istovremeno brojačima ptica ne dozvoljava obilazak nekih od aktivnijih ribnjaka.

- Na kraju, moramo da spomenemo i lov kao faktor ugrožavanja i stradanja ptica koji je sveprisutan, pa su lokacije na kojima se ne lovi na ptice vodenih staništa ne puca i na kojima su bezbedne izuzetno retke. Posebnu pažnju ove godine posvetićemo obilasku toka Zapadne Morave, jer je to sada naša najugroženija reka zbog izgradnje auto-puta i menjanja desetina kilometara vodotoka.

Iz DZPPS apeluju da se zaustavi lov ptica vodenih staništa kako bi se smanjilo širenje virusa avijarne influence (ptičjeg gripa) i time doprinelo sprečavanju širenja opasne zaraze na stanovništvo, divlje ptice i domaću živinu.

Podaci koje ornitolozi u Srbiji prikupe na kraju se objedinjuju i šalju u svetsku bazu podataka koju vodi organizacija Wetlands International.

Ovoj akciji mogu da se pridruže svi zainteresovani da doprinesu zimskom popisu ptica. Pojedini lokaliteti će se obilaziti u saradnji sa upravljačima i čuvarima zaštićenih područja, kao i drugim institucijama koje se bave vodama i zaštitom prirode.

- Svako, uključujući potpune početnike, može da doprinese unapređenju znanja o zimskom rasprostranjenju i brojnosti ptica u Srbiji – objašnjava Šćiban. Vrlo je važno da svi volonteri prilikom rada na terenu budu obazrivi i da paze na zdravlje i bezbednost. Iako će aktivnosti biti na otvorenom, unapred molimo učesnike da za vreme akcije vode računa o poštovanju preventivnih mera. Izbegavati kontakt sa pticama koje deluju bolesno i u slučaju pronalaska sumnjivih jedinki ptica da se obaveste nadležne veterinarske institute.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

NIKADA VAS NEĆE POVREDITI: Najpouzdaniji znak Zodijaka