OBRUŠIO SE KROV U DOMU ČETVORO DECE: Porodici Popov, koja godina živi na groblju u Kikindi, srušila se kuća

R. Šegrt

15. 12. 2021. u 08:25

SEDMORO članova porodice Popov, među kojima je četvoro dece, više ne može da živi u kući na Melinom groblju na kraju Kikinde, jer se pre nekolika dana srušio krov.

ОБРУШИО СЕ КРОВ У ДОМУ ЧЕТВОРО ДЕЦЕ: Породици Попов, која година живи на гробљу у Кикинди, срушила се кућа

Foto R. Šegrt

Na ovom mestu Marinko (43) i njegov brat Omer (40) žive od rođenja, ali su sada, zajedno sa Omerovom ženom i decom, prinuđeni da se isele. Kuća nije njihova, pripada Pravoslavnoj crkvenoj opštini, ali crkva niti može niti ima obavezu da ove ljude stambeno zbrine, jer su ovde živeli bez nadoknade, kao ranije njihovi oditelji.

- U petak oko četiri sata po podne srušio se krov. Sreća pa deca nisu legla da spavaju, jer bi plafon pao na njih. Rano idu u krevet pošto nemamo struju. Tek što sam pripremila večeru i seli su da jedu, počelo je da se ruši, a nebo je blesnulo. Dever i starija deca odmah su istrčali, a za njima i muž, najmlađi sin i ja - priča Gordana Pavlov (32), koja sa Omerom ima četvoro dece od 10 do 17 godina.

Kada se krov srušio, Popovi su pozvali policiju, a posle ih je Centar za socijalni rad privremeno smestio u hraniteljsku porodicu u selu Iđoš. Porodica Popov na Melinom groblju živi decenijama. Crkva je Marinkovim i Omerovim roditeljima dala kuću na korišćenje, a oni su zauzvrat održavali groblje. Međutim, kasnije su se prilike menjale, pa njih dvojica poslednjih godina imaju obavezu samo da po potrebi očiste zapuštena grobna mesta.

- Ugovori su se menjali. Crkva nas ne plaća. Možemo da zaradimo samo 5.000 dinara od porodica koja ovde sahranjuju svoje članove i plate nam kopanje rake - navodi Omer.

Sedmočlana porodica Popov, R. Šegrt

Glavni izvor prihoda za Omera i njegovu decu jeste socijalna pomoć i dečji dodatak.

- Grad će pronaći rešenje. Na svaki način ćemo se potruditi da zbrinemo ovu porodicu tako da dobiju drugi, bezbedan krov nad glavom, jer je tu četvoro dece koja redovno pohađaju školu. Razgovarali smo i sa predstavnicima Crkve i crkvena opština spremna je da se uključi - izjavio je za "Novosti" Mladen Bogdan, predsednik Skupštine grada.

Omer Ceo život na groblju, R. Šegrt

KOD HRANITELjA

Omerova deca imaju 10, 13, 15 i 17 godina. Dvoje ide u osnovnu, a dvoje u srednju školu. Svi su smešteni kod hraniteljske porodice u selu Iđoš.

- Oni mogu izvesno vreme da ostanu kod nas. Ustupio sam im očevu kuću, ali to nije trajno rešenje, jer mi već imamo troje dece u hraniteljstvu, dvoje su srednjoškolci, a najmlađi ima tri godine. Žalosna je ovo situacija - kaže hranitelj Miroslav Ivanov.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

8, 11 ili 12 dana avionom na AFRIČKOM MEDITERANU već od 380 €. Otkrijte!