FABRIKA VODE UPOLA CENE: Novi pokušaj prodaje zrenjaninskog postrojenja, jer u prvom nije bilo zainteresovanih

B. G.

08. 12. 2021. u 07:26

ZRENjANINSKA fabrika vode ide u drugi krug prodaje, jer u prvom pokušaju nije bilo zainteresovanih kupaca.

ФАБРИКА ВОДЕ УПОЛА ЦЕНЕ: Нови покушај продаје зрењанинског постројења, јер у првом није било заинтересованих

Fabrika ne radi od decembra prošle godine, posle eksplozije, Foto Privatna arhiva

Ovo postrojenje za prečišćavanje vode, procenjeno je na 835 miliona dinara, a u ponovljenom javnom nadmetanju koje je zakazano za 24. decembar biće ponuđeno po 50 odsto nižoj ceni.

Dok se gradila fabrika je bila nada da će rešiti decenijski problem Zrenjaninaca sa vodom. Grad na Begeju već 17 godina koristi "žućku" u kojoj su doze opasnog arsena daleko iznad dozvoljenih. Lokalna samouprava je taj problem prepustila vrhu države, a premijerka Ana Brnabić ističe da je Vlada Srbije blizu dogovora o kupovini ovog postrojenja sa investitorom koji ima svetske reference.

Fabrika vode ne radi od decembra prošle godine, kada se u njoj dogodila eksplozija, u kojoj su povređena dva radnika.Početkom ove godine, rukovodstvo fabrike obavestilo je javnost da je moguć novi početak rada, ali se to, ipak nije dogodilo i usledile su brojne razmirice i međusobne optužbe sa zrenjaninskim "Vodovodom i kanalizacijom". Ovo komunalno preduzeće je angažovalo i stručnjake koji su utvrdili dapostojeća fabrika nije u stanju da isporučuje ispravnu vodu za piće u dovoljnim količinama.

Foto B. Grujić

Gradski vodovod je sistem za snabdevanje grada povezao direktno sa bunarima.

Zdravstveno godišnjak Srbije za 2020. koji je izdao Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", pokazuje da 80,7 odsto ispitivanih uzoraka iz javnih vodovoda i vodnih objekata u Srednjebanatskom okrugu ne odgovara neophodnim standardima, odnosno nisu za ljudsku upotrebu. Njihovi rezultati govore i da sto odsto javnih vodovoda gradskih naselja u Srednjebanatskom okrugu imaju fizičko-hemijski i mikrobiološki neispravnu vodu.

Strpljenje Zrenjaninaca je na izmaku, ali ni protesti, ni masovno negodovanja zbog otrovne vode koje dobijaju iz svojih slavina, nisu problem pomerili sa mrtve tačke.

Malobrojni su žitelji ovog grada koji veruju da će i prodaja fabrike vode nešto rešiti, jer i kada je radila slavine su često bile suve. U Udruženju "Zrenjaninska akcija" (ZRAK) kažu da ne mogu i ne smeju da odustaju od borbe za ispravnu vodu.

- Zrenjanin je žedan i mi nastavljamo naše akcije i proteste, istrajni u borbi da konačno iz slavina poteče ispravna voda i građani više ne moraju da robuju kupovini flaširane vode - kaže Miša Živanov iz ZRAK.

KOLIKO STE ZADOVOLjNI "VODOVODOM"

KAO so na živu ranu došla je informacija da će tokom decembra meseca JKP "Vodovod i kanalizacija Zrenjanin", sprovesti anketu sa pitanjima koliko su građani zadovoljni uslugama redovnog isporučivanja, te takve, nikakve vode. Ova anketa deluje kao loša imitacija neke epizode letećeg cirkusa Montija Pajtona. Samo što nam to odavno više nije smešno - kažu u udruženju ZRAK, koje je posebno iritiralo pitanje da li bi usluge JKP "Vodovod i kanalizacija" preporučili drugim korisnicima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna