PRAZNIK ČUVARA NEBA Vazduhoplovci iz Lađevaca kod Kraljeva proslavili Dan svoje brigade

G. ĆIROVIĆ

26. 11. 2021. u 13:22

PRIPADNICI 98. vazduhoplovne brigade Vojske Srbije sa vojnog aerodroma „Morava“ u Lađevcima kod Kraljeva, u prisustvu komandanta Ratnog vazduhoplovstva i protiv vazduhoplovne odbrane general-potpukovnika Duška Žarkovića, vojnih zvaničnika, predstavnika lokalnih samouprava Raškog i Moravičkog okruga i brojnih gostiju, na prigodan način proslavili su Dan svoje brigade kada je pre 72 godine osnovana ova vazduhoplovna jedinica.

ПРАЗНИК ЧУВАРА НЕБА  Ваздухопловци из Лађеваца код Краљева прославили Дан своје бригаде

G.Šljivić

Ova brigada nastala je 2007. godine integracijom jedinica Ratnog vazduhoplovstva i protiv vazduhoplovne odbrane baziranih na aerodromima Lađevci i Niš – 161. i 265. vazduhoplovne baze, 98. lovačko-bombarderskog i 119. helikopterskog puka, kao i odeljenja 353. izviđačke avijacijske eskadrile.

A, kao dan brigade obeležava se 28. novembar, kada je 1949. godine formiran 198. jurišni puk. NJegov naslednik je upravo 98. lovačko-avijacijski puk koji od svih jedinica koje su ušle u sastav sadašnje brigade ima najdužu tradiciju i ujedno je i najstarija jedinica u nekadašnjem RV i PVO.

G.Šljivić

Dan 98. vazduhoplovne brigade Vojske Srbije

- Tokom minulih godinu dana izvšili smo sve postavljene zadatke. Učestvovali smo na više od 20 domaćih i međunarodnih vežbi. Prvi put učestvovali smo na združenoj taktičkoj vežbi sa bojevim gađanjem noću gde su se posebno istakli helikopteri „Mi-35“ i 353. izviđačka eskadrila sa daljinski pilotiranim vazduhoplovom. U junu smo imali vežbu na kojoj je posle dve decenije 241. lovačko-bombarderska eskadrila podigla punim kapacitetima avione „orao“ i prikazala svoju borbenu moć. Zadatke prihvata i obuke helikoptera „Mi-35“ i „H-50“, kao i daljinski pilotiranog vazduhoplova, izvršili smo u potpunosti – istakao je brigadni general Zoran Prodanović, komandant 98. vazduhoplovne brigade, sumirajući postignute rezultate i ujedno najavljujući nastavak opremanja jedinice i obuke u narednom periodu.

G.Šljivić

Dan 98. vazduhoplovne brigade Vojske Srbije

Povodom Dana brigade, priznanjima i nagradnim odsustvima nagrađeni su najbolji pripadnici ove jedinice za svoja izuzetna dostignuća u obavljanju službe i zadataka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)