ZA DRVEĆE NEMA SPASA: Ekološki aktivisti u Požarevcu pokušavaju da odbrane desetine stabala od seče

D. NOVKOVIĆ

25. 09. 2021. u 08:25

GRUPA ekoloških aktivista pokrenula je akciju protiv seče drveća u Sunčanom parku u Požarevcu, koja se sprovodi u okviru projekta njegove rekonstrukcije.

ЗА ДРВЕЋЕ НЕМА СПАСА: Еколошки активисти у Пожаревцу покушавају да одбране десетине стабала од сече

AKCIJA Ekološki aktivisti Stefan Vukić, Mia Štel, Miloš Petrović i Ana Berišić, Foto D. N..

U akciji učestvuju udruženja "Prijatelji Čačalice" i "Sova", kao i dvoje ekoloških aktivista, Miloš Petrović i Mia Štal. Kako bi skrenuli pažnju javnosti, oni su na stablima okačili natpise: "Ne dajte da me iseku!", "Ovde se ptice gnezde, ne seci stablo", "Ja sam tu za tebe, budi i ti za mene! Pomozi mi, ne seci me!". Trebalo bi da bude posečeno oko 20 stabala.

- Neka stabla su već posečena, pa dežuramo kako bismo spasli ona preostala, jer sumnjamo da su baš sva toliko oštećena da je neophodno njihovo uklanjanje - izjavio je Miloš.

Stefan Vukić, šumarski inženjer, rekao je da se na nekim drugim lokacijama već dešavalo da se poseku i stabla koja su potpuno zdrava ili je bilo moguće njihovo izlečenje.

- U nekim državama oštro se sankcioniše uništavanje drveća, a kod nas tako nešto prolazi nekažnjeno - smatra Stefan.

Mehanizacija usred zelenila, Foto D. N..

Međutim, gradski pejzažni arhiteka, Vesna Veljković, kaže da se seča u Sunčanom parku sprovodi na osnovu ekspertize Šumarskog fakulteta.

- Pre početka seče, Dijana Stević, zadužena za praćenje održavanja zelenila, Tamara Todorović, odgovorni izvođač radova, i ja, pregledale smo sva stabla. Pošto bi seča svih predviđenih prilično ogolila park, zadržano je desetak za koje smo smatrale da, uz mere nege, mogu opstati još koju godinu - rekla je Veljkovićeva.

Ona je dodala da razume građane kojima je stalo do očuvanja drveća, ali se u ovom slučaju radi o opravdanom razlogu njihovog uklanjanja.

APEL Natpisi aktivista na drveću označenom za seču, Foto D. N..

OBNOVA

SUNČANI park, koji se nalazi pored zgrade Centra za kulturu, formiran je osamdesetih godina prošlog veka i prostire se na oko 190 ari. U okviru njegove rekonstrukcije, osim obnove zelenila, biće preoblikovana dva postojeća dečja igrališta, a postaviće se i nove klupe, korpe za otpatke, javna rasveta i ograda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MOČVARNA PODRUČJA: Bogatstvo i ugroženost