ANIMIRANI FILM U SRBIJI IMA BUDUĆNOST: Završen 9. Animator fest u Jagodini

Z.G.

06. 09. 2021. u 19:21

ANIMATOR fest svake godine privlači sve veću pažnju javnosti i svetskih umetnika koji se bave animiranim filmom.

АНИМИРАНИ ФИЛМ У СРБИЈИ ИМА БУДУЋНОСТ: Завршен 9. Аниматор фест у Јагодини

Foto: Z.G.

Na ovogodišnji, 9. Festival, pristiglo je 1.285 filmova od kojih je komisija odabrala 90. Umetnički urednik Animator festa Marija Vulić ocenila je da festival neprestano raste i širi krug saradnika i prijatelja, pa se nada da zauzima značajno mesto na mapi evropskih festivala. Ove godine nagrade su otišle u više evropskih zemalja.

- Ipak - dodala je - najveća nagrada je što smo imali priliku da budemo zajedno i da u ovakvim uslovima priredimo festival uživo.

- Ova nagrada nam je podstrek da radimo još bolje. Film smo radili oko godinu dana, deca su crtala, pravila muziku i na kraju je sve rezulturalo nagradom – rekao je mentor u Školi animiranog filma u Vranju Slavoljub Simonović, čiji je film "Komarci" proglašen za najbolji srpski animirani film u kategoriji dece do 15 godina.

U kategoriji filmovi dece do 15 godina, Gran pri u internacionalnoj kategoriji osvojio je film "Amarisi amari" Društva "Slon" iz Slovenije, specijalna priznanja dobili su "Pu" Studia "Stara meljnica" iz Rusije i „Reč nije konj“ Društva "Slon" iz Slovenije.

Foto: Z.G.

U kategoriji filmovi dece od 15 do 18 godina Gran pri u internacionalnoj kategoriji osvojio je film „Snovi na kvadrat“ Studia „Bacači sjenki“ iz Hrvatske. Specijalno priznanje dobio je film „Tri medveda i prazan frižider“ Robin Krier iz Francuske.

U kategoriji filmova za decu i mlade – studentski filmovi Gran pri u internacionalnoj kategoriji pripao je filmu „Maruška“ Ljudmile Smoljar iz Rusije. Specijalna priznanja dobili su „Bilo koji šta god“ Mišel Brand iz Ujedinjenog Kraljevstva, „Set za kreiranje miša“ Ivana Khanzina, Vasilise Makaškove i Ane Isakove iz Rusije i „Sjajan dobronamernik ili: dosadan, nezadovoljavajući i ravnodušan život bez cilja i bez nade“ Blanke Adlerove iz Češke.

Najbolji srpski animirani film u kategoriji Filmova za decu i mlade - studentski film je VRBA Katarine Srejić, a specijalno priznanje u nacionalnoj kategoriji studenstih filmova dobio je film „Veza“ Miljane Tešović.

U kategoriji filmova za decu i mlade-autorski filmovi Gran pri u internacionalnoj kategoriji dobio je film „Ringišpil“ Jasmin Elsen iz Belgije, a specijalna priznanja filmovi „Jedne olujne noći“ Gil Alkabec iz Nemačke, „Princeza i bandit“ Marije Sosnina i Mihaila Aldašina iz Rusije i „Samo dete“ Sajmon Đanpaola iz Švajcarske.

BONUS VIDEO: NAGRAĐENI U VENECIJI I BEOGRADU: Sa akterima filma "Oaza", štićenicima doma "Sremčica"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri