U LESKOVCU OD 5 DO 10 POŽARA DNEVNO: Vatrogasci se svakodnevno bore sa vatrom na otvorenom (FOTO)

I.Mitić

05. 09. 2021. u 14:58

NA području Vatrogasno-spasilačke jedinice Leskovac svakodnevno se, prema nezvaničnim informacijama, registruje i ugasi od pet do 10 požara na otvorenom koji srećom nisu ugrozili ljudske živote, a u najvećem broju slučajeva ni njihovu imovinu.

У ЛЕСКОВЦУ ОД 5 ДО 10 ПОЖАРА ДНЕВНО: Ватрогасци се свакодневно боре са ватром на отвореном (ФОТО)

Foto: Privatna arhiva

Jedan od takvih požara dogodio se juče u ataru sela Orašje, u vlasotinačkoj opštini, a tom prilikom intervenisalo se jednim vatrogasnim vozilom. Požar se približio prvim kućama, ugrozio je i snabdevanje strujom, ali je na vreme lokalizovan i ugašen, a nadležnima su u gašenju pomagali i građani.

Foto: Privatna arhiva

 

Vatrogasci su zbog ovakvih požara u subotu intervenisali četiri, a u nedelju su, do ranih popodnevnih sati, pet puta izlazili na teren. Do požara na otvorenom dolazi svakodnevno, ali se njihov broj, po pravilu, povećava vikendom.

Tada ljudi češće odlaze u prirodu ili na svoja imanja koja pokušavaju da urede. Oni se smeća i rastinja rešavaju paleći vatru i to je najčešći uzrok požara na otvorenom.

Iskusni vatrogasci ukazuju na to da je, posle velikih suša, teško kontrolisati vatru, a posebno u slučajevima kada ima vetra. Oni podsećaju na zakonske kazne koje iznose 10.000 dinara za sve koji na ovaj način mogu da dovedu do pojave vatrenih stihija velikih razmera.

Kako nezvanično saznajemo nadležni pokušavaju i preventivno da deluju, pa poslednjih nedelja, čak i vikendom, izlaze na teren i kažnjavaju sve one za koje se utvrdi da ne poštuju zakon.

NADOKNADA TROŠKOVA

Pozitivnim propisima zabranjeno je spaljivanje strnih useva, smeća na otvorenom prostoru i biljnih ostataka, a osobe koje takvim postupanjem izazovu požar dužne su da vatrogasno-spasilačkoj jedinici nadoknade troškove intervencije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!