UBIJALI KOMARCE IZVORE GROZNICE: Otkrivene krvopije zaražene virusom Zapadnog Nila u Novom Sadu i Čereviću

S. BAJIĆ

28. 08. 2021. u 08:35

U "CIKLONIZACIJI" su od 55 uzoraka komaraca, sakupljenih u drugoj polovini avgusta u Novom Sadu i četiri vojvođanske opštine, prisustvo virusa Zapadnog Nila detektovali u dva uzorka.

УБИЈАЛИ КОМАРЦЕ ИЗВОРЕ ГРОЗНИЦЕ: Откривене крвопије заражене вирусом Западног Нила у Новом Саду и Черевићу

Foto Arhiva

Reč je o komarcima u Adamovićevom naselju u Novom Sadu i selu Čerević.

- Testirano je više stotina uzoraka iz svih delova Novog Sada, prigradskih naselja i sela i ovo su prvi zaraženi komarci ove godine - kaže Dario Aćimović iz "Ciklonizacije" i potvrđuje da su ekipe tog preduzeća izvele tretman protiv komaraca u Čereviću, neposredno nakon uzimanja uzorka, kao i u Adamovićevom naselju.

Rezervoar virusa su ptice, a prenošenje virusa sa komaraca na ljude obično se dešava pred kraj sezone, u avgustu i septembru.

- Građani mogu da spreče razmnožavanje komaraca u svojim dvorištima tako što će isprazniti kofe sa vodom, ukloniti stare gume, konzerve, tegle i sve ostale predmete u kojima se zadržava voda pogodna za razvoj larvi komaraca - kaže Aćimović.

PREVENTIVA Ekipa "Ciklonizacije" u akciji, Foto Ciklonizacija

Na Institutu za javno zdravlje Vojvodine ističu da je od početka nadzora nad groznicom Zapadnog Nila ove godine, registrovano pet potvrđenih slučaja obolevanja, i to sa teritorije Sremskog (1), Južnobačkog okruga (3) i Južnobanatskog okruga (1), uzrasta 50-80 godina sa pratećim hroničnim bolestima.

- Kod dva pacijenta je, uprkos bolničkom lečenju i primenjenoj terapiji, došlo do smrtnog ishoda dok se jedan leči u bolničkim uslovima a još tri pacijenta su u proceduri laboratorijskog ispitivanja - kažu u Institutu.

Posledice

U PERIODU od 2012. do 2020. godine na teritoriji Srbije registrovano je ukupno 1.032 slučajeva groznice Zapadnog Nila i zabeleženo 98 smrtnih ishoda koji se mogu dovesti u vezu sa obolevanjem od te groznice. Tokom sezone nadzora 2020. u Vojvodini je registrovano 367 slučajeva ove bolesti i 53 smrtna ishoda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!