ŠIRI SE AFRIČKA SVINJSKA KUGA U SRBIJI: Ministarstvo proglasilo još jedno selo za zaraženo područje

S. M. J.

23. 08. 2021. u 16:53

BOLEST, afrička kuga svinja, nakon što se pojavila u Šarkamenu i Trnjanu, evidentirana je i kod domaćih svinja u selu Sikole u opštini Negotin.

ШИРИ СЕ АФРИЧКА СВИЊСКА КУГА У СРБИЈИ: Министарство прогласило још једно село за заражено подручје

Foto Ž. Knežević

Rešenjem Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Sikole je u poluprečniku od tri kilometra proglašeno za zaraženo, a teritorija u poluprečniku od 10 kilometara od Sikola za ugrožena. To su sela Popovica i Brestovac u opštini Negotin, kao i Metriš, Dubočane, Glogovica i Salaš na teritoriji Zaječara.

Uprava za veterinu naložila je na zaraženom području popis svih gazdinstava na kojima se uzgajaju svinje, ali i obeležavanje i registraciju svih neobeleženih svinja uz klinički pregled pod nadzorom veterinarskog inspektora. Zabranjeno je hranjenje svinja pomijama, a naloženo je i niz drugih mera kako bi se ova bolest iskorenila.

Pored Sikola, afrička kuga svinja nedavno je registrovana i u ovdašnjim selima Šarkamen i Trnjane, a za zaraženo područje se i dalje smatra lovište Negotinska krajina, ali i lovišta Miroč na teritoriji Majdanpeka, Negotina i Kladova, Alija na teritoriji opštine Negotin, Ključ i Živica u Kladovu, Bakar u Boru, Todorova reka u Majdanpeku i lovište Nacionalnog parka “Đerdap” u Golupcu, Majdanpeku i Kladovu kod kojih je ova zarazna bolest evidentirana još u junu kod populacije divljih svinja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)