U ZABREGI POČINJE VITEŠKI SABOR: Manifestacija se svečano otvara sutra, viteške družine već pristižu

Z.R.

14. 08. 2021. u 13:49

DRUGI po redu Viteški sabor u selu Zabrega kod Paraćina održava se ovog vikenda, nakon što je prvobitni julski termin otkazan zbog lošeg vremena. Članovi nekoliko viteških družina počinju da pristižu popodne, kada će biti podignuto i viteško selo, ali je glavni dan u nedelju, za kad je zakazana svečanost otvaranja.

У ЗАБРЕГИ ПОЧИЊЕ ВИТЕШКИ САБОР:  Манифестација се свечано отвара сутра, витешке дружине већ пристижу

FOTO: Društvo Petrus

Programom Sabora najavljen je defile učesnika kroz selo, a zatim sledi demonstracija viteških borbi, te rekonstrukcija boja na Dubravnici.

Prema rečima Vladana Vučkovića iz zabreškog Društva "Petrus", ujedno i direktora Turističke organizacije Paraćin, deo programa je posvećen Svetom Jovanu Biljoberu.

- Na Ivanjdan ljudi su išli da beru kantarion, jovanovu travu, hajdučku travu, majčinu dušicu... pa smo sa našom decom pripremili performans pletenja venčića od tog lekovitog bilja. Bez obzira što su nas kiše omele pre mesec dana, kada je bio Ivanjdan i kada je sabor trebalo da se održi, deca će u prigodnim haljinama iz tog perioda čitati tekstove o bilju uz srednjovekovnu muziku. Sve su to praznici vezani za Svetog Jovana Krstitelja, a dan njegovog rođenja je 7. jul - Ivanjdan. Kako se tog dana bere bilje, narod je Svetog Jovana nazvao i Biljober – objašnjava Vučković otkud u manifestaciji posvećenoj srpskoj viteškoj tradiciji pletenje venčića od lekovitog bilja.

Atraktivna manifestacija se održava na razmeđi manastirskog kompleksa Svetog Jovana i drevnog grada Petrusa, a glavni organizator je upravo tamošnje Društvo za negovanje tradicije, kulturu, umetnost, turizam i ekologiju "Petrus". Suorganizator je Turistička organizacija, a pokrovitelj Opština Paraćin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)