VELIKI DAN ZA KLADOVO I DONJI MILANOVAC: Patrijarh Porfirije u prvoj poseti od ustoličenja

S.M.J.

09. 08. 2021. u 13:19

POGLAVAR Srpske pravoslavne crkve, patrijarh Porfirije, posetio je Kladovo i Donji Milanovac, čime je otpočeo prvu zvaničnu posetu Eparhiji timočkoj od kada je ustoličen.

ВЕЛИКИ ДАН ЗА КЛАДОВО И ДОЊИ МИЛАНОВАЦ: Патријарх Порфирије у првој посети од устоличења

FOTO: B.B.

Poglavara SPC dočekao je veliki broj vernika u Donjem Milanovcu koji obeležava danas gradsku slavu Svetog Pantelejmona, ali i u Kladovu u kojem je sa visokim crkvenim zvaničnicima na praznik Svete Petke osveštao novi parohijski dom.

Patrijarha je dočekao je u porti hrama Svetog velikomučenika Georgija u Kladovu Episkop timočki Ilarion zajedno sa episkopima niškim Arsenijem, dalmatinskim Nikodimom i buenosajreskim i južno-centralnoameričkim Kirilom.

FOTO: B.B.

Patrijarh je poručio vernicima da vera treba da bude snaga pred izazovima i glavna pomoć u nalaženju rešenja i podučio ih da su interesi ljubavi, zajednice i jedinstva imperativ za sve pravoslavne ljude nezavisno od toga kom narodu pripadaju, poručivši roditeljima da dovode decu u hramove, da ih puste da se tu ponašaju slobodno - da se mole za njih i da im govore dobro kako bi izrasli u čvrste, stabilne i psihološki zdrave ljude.

Tim povodom, Orden Svetog kralja Milutina za ktitorstvo i dobročinstvo uručen je Živojinu Bolbotinoviću, privredniku iz Kladova, a vladika Timočki Ilarion uručio je zaslužnim pojedincima i kolektivima arhijerejske zahvalnice.

Poseta patrijarha Porfirija Kladovu u kojem je osveštan novi parohijski dom, prva je od 1966. kada je ovu opštinu obišao patrijarh German i prva u Donjem Milanovcu u kojem je tadašnji poglavar SPC, Varnava boravio 1936. godine.

Povodom gradske slave Svetog velikomučenika Pantelejmona u hramu Svetog oca Nikolaja u Donjem Milanovcu patrijarh Porfirije uz sasluženje episkopa timočkog Ilariona i više episkopa Srpske pravoslavne crkve služio je danas svetu arhijerejsku liturgiju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024