U NEGOTINU OPET RADI BIOSKOP: U Domu kulture "Stevan Mokranjac" postavljena savremena digitalna oprema

S. M. JOVANOVIĆ

23. 07. 2021. u 06:34

DOM kulture "Stevan Mokranjac" projekcijom filma "Sećanja iz Italije" i zvanično će pustiti u rad bioskop sa najsavremenijom digitalnom audio i video opremom.

У НЕГОТИНУ ОПЕТ РАДИ БИОСКОП: У Дому културе Стеван Мокрањац постављена савремена дигитална опрема

Novi digitalni projektor / Foto S. M. Jovanović

Ovom bioskopskom projekcijom, besplatnom za filmske sladokusce, zaokružen je proces digitalizacije koji je u Domu kulture počeo 2013. nabavkom opreme za digitalizaciju, kada je po konkursu Filmskog centra Srbije obezbeđen audio-sistem. Narednih godina bioskop je dobio i novi digitalni projektor, pa silver skrin perforirano platno.

- U digitalizaciju bioskopa Opština Negotin zajedno sa Filmskim centrom Srbije uložila je 10 miliona dinara čime je omogućen potpuno novi audio i vizuelni doživljaj - rekao je Vladimir Veličković, predsednik Negotina.

Tradiciju pokretnih slika Negotin neguje još od 1908. kada su u ovoj varoši zahvaljujući pokretnom bioskopu Todora Najdanovića, rodom iz Jasenice kod Negotina, koji je sa svojom putujućom menažerijom, po povratku iz Amerike počeo da prikazuje kratkometražne komične filmove Maksa Lindera i Morisa Lemana. Do početka tridesetih su Negotinci bioskopske projekcije imali u negotinskoj kafani "Bulevar" i u Hotelu "Grand", da bi 1930. bila sazidana nova zgrada za bioskop "Pobeda", a 1938. su braća Petrović u svojoj kući u sadašnjoj Knez Mihailovoj otvorili Bioskop "Krajina". Bioskopske projekcije su u toj zgradi bile redovne dok pre tri godine ona u procesu restitucije nije vraćena vlasnicima.

- S obzirom da je Negotin jedan od retkih gradova van Beograda koji ima ovakvu bioskopsku dvoranu, ovo je praktično početak nove ere negotinskog bioskopa i mi očekujemo da će nam se publika masovno vratiti u bioskope - dodao je Veličković i najavio nova ulaganja u rekonstrukciju Doma kulturnje.

Tako će ove godine biti nastavljena rekonstrukcija svetlarnika Doma kulture, kao i kompletna sanacija toaleta.

BROJNI PROGRAMI U OKVIRU "LETA"

DOM kulture, inače, u okviru manifestacije "Negotinsko leto" organizuje brojne programe, a pruža i tehničku podršku ostalim ustanovama.

- Već u subotu 24. jula, u gradskom parku, priređujemo dečiji kabare aleksinačkog pozorišta, a zatim i koncert Magdalene Antić, pa Davida Surdanovića i Ane Marije Danilović na trubi - kaže Jovanka Stefanović Stanojević, direktorka DK "Stevan Mokranjac".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)