CVET U KAMENU URUČEN PROF. DR DARKU TANASKOVIĆU: Na 45. Belovodskoj rozeti prestižna nagrada za diplomatu i filologa (FOTO)

S.BABOVIĆ

18. 07. 2021. u 12:07

PROF.dr Darku Tanaskoviću, istaknutom filologu i diplomati, uručena je sinoć prestižna nagrada “Cvet u kamenu”,koja se već 30 godina dodeljuje za značajan doprinos srpskoj kulturi i umetnosti na “Belovodskoj rozeti”. Manifestacija koja je počela 12.jula otvaranjem 24.Vajarske kolonije “Belovodski peščar” i 10.Mozaičarske kolonije “Mladen Srbinović” uključila je brojne propratne programe, a završava se večeras koncertom kulturno-više umetničkih društava iz Srbije i regiona.

ЦВЕТ У КАМЕНУ УРУЧЕН ПРОФ. ДР ДАРКУ ТАНАСКОВИЋУ: На 45. Беловодској розети престижна награда за дипломату и филолога (ФОТО)

Foto: Novosti/GU

-Biti u ovako odabranom društvu dosad nagrađenih je veliki uspeh-napominje prof.dr Darko Tanasković.- Osećam veliku radost što se moj rad ceni, što se sagledao čitav rad tokom moje karijere. Vrlo rado ću govoriti o ovoj nagradi i ponositi se što sam jedan od dobitnika. U ovoj rozeti je trud klesarskog zanata, vidi se kako se druže čovek i kamen, jer kamen je božji dar sa kojim treba znati. A ovi majstori u Beloj Vodi dokazali su da znaju. Takođe, vaš kraj je poznat i po kalemarstvu i po klesarstvu, a to je čovekova želja i sposobnost da oplemeni prirodne darove.

Laureat je uoči uručenja podvukao da oseća veliki ponos i čast koje su mu učinjene,podvuko da poznaje ili je lično poznavao izuzetne prethodne dobitnike priznanja “Cvet u kamenu”.Prema rečima direktorke Kulturnog centra Kruševac, kamenom rozetom do sada je nagrađeno 29-oro izuzetnih stvaralaca iz oblasti kulture i umetnosti,među njima i Nobelovac Peter Handke,Matija Bećković,Desanka Maksimović,Vladeta Jerotić,Milorad Pavić.O poslednjem laureatu govorio je protojerej stavrofor Dragi Veškovac,sekretar Eparhije kruševačke.

-Odavde su izašla velika umetnička dela koja krase brojne trgove mnogih gradova, a koja su na svojoj vrednosti dobijala vremenom-istkla je gradonačelnica Jasmina Palurović obraćajući se uvaženom dobitniku.- Želim da ova nagrada zauzme visoko mesto među svim Vašim nagradama i biografiji, a da u svojim javnim nastupima govorite o rozeti, Beloj Vodi i Kruševcu.

Prof. Dr Darko Tanasković bio kao redovan profesor Filološkog fakulteta u Beogradu,gde je predavao arapski jezik i književnost, turski jezik, orijentalnu filologiju.Tokom univerzitetske karijere predavao je i na univerzitetima u Skoplju, Sarajevu, Parizu.Bio je amabasador Savezne Republike Jugoslavije u Turskoj, Azerbejdžanu, Vatikanu, a od 2014. do2018. godine i ambasador Srbije pri UNESKO.Objavio je više od 600 naučnih i stručnih radova i dobitnik je brojnih priznanja i nagrada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024