POČEO ČUVENI PETROVDANSKI VAŠAR U NEGOTINU Prodavci kažu: Svaka roba nađe svog kupca (FOTO)

S. M. Jovanović

12. 07. 2021. u 15:00

POSLE pauze od bezmalo dve godine, zbog epidemije virusa korona, Negotinci su na Petrovdan pohrlili na tradicionalni vašar, jedan od najvećih u Srbiji.

ПОЧЕО ЧУВЕНИ ПЕТРОВДАНСКИ ВАШАР У НЕГОТИНУ Продавци кажу: Свака роба нађе свог купца (ФОТО)

foto: S.M. Jovanović

Iako sve manje liče na sabore iz davnina, vašari u Negotinu i danas su prilika da se na njima okupe i stanovnici ovog kraja, njihovi gosti iz drugih sredina, ali i zemljaci iz brojnih država zapadne Evrope, koji su se posle pauze od godinu i po dana, opet zbog korone, vratili u rodni kraj.

foto: S.M. Jovanović

Na vašar su došli i gosti iz cele Timočke Krajine, ali i iz Petrovca na Mlavi, Požarevca, Niša, Kruševca, Kraljeva, Kragujevca, Rume.

- Negotinski vašar je stvarno jedan od najvećih. Ovde počinje gužva već od ranih jutarnjih sati i traje do kasno u noć, ali čini se da se malo kupuje - kaže Miloš iz Petrovca na Mlavi, koji prodaje liciderska srca.

foto: S.M. Jovanović

Deca su, ipak, najčešći gosti jer zabavni deo vašarišta na kojem su “parkirani” vozići, autići, ringišpili, dvorci za skakanje, posete i po nekoliko puta dnevno.

- Bez najmanje jedne hiljadarke ne smete na vašar. Još vam izmame pare iz novčanika kad jednom detetu poklone gratis vožnju, pa morate da platite za drugo – gunđaju roditelji, a onda sa decom hrle ka luna parku gde žeton košta 100 dinara.

foto: S.M. Jovanović

Ništa jeftinije nije ni u delu vašarišta gde su kafandžije koji na ražnju vrte prasiće i jagnjiće. Visoke dnevne temperature omele su goste da uživaju pod šatrom, ali se zato non stop peku pljeskavice za vašarlije i to po ceni od 250 dinara. Jedna mekica košta 50, ali ko kupuje samo jednu. Sokovi su od 100 dinara, pa naviše, limunada 100, američke krofnice 200, pomfrit 150.

foto: S.M. Jovanović

U zanatskom delu trgovci i preprodavci iz cele Srbije. Nude sve i svašta, kućne aparate, garderobu, obuću, veš. Najprodavaniji artikli staju, naravno, po 100 dinara. Toliko koštaju pet pari čarapa, tri para gaća, bižuterija po izboru. Kvalitetniji veš, ariljski, je naravno skuplji i košta od 150 dinara pa naviše po komadu.

foto: S.M. Jovanović

Pa, ipak, trgovci se jadaju da je promet manji nego što su očekivali, a kupci na skupoću. I jedni i drugi, međutim, kažu da je ovaj Petrovdanski vašar u Negotinu nikad veći.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024