MUZIČKI SPEKTAKL: Letnji festival klavirske muzike u Vranju

J.S.

05. 07. 2021. u 10:47

ISTINSKI praznik klasične muzike letnji klavirski festival "Piano Summer" koji ulazi u osmu godinu postojanja, biće održan u pozorištu "Bora Stanković" u Vranju od 3. do 8. avgusta.

МУЗИЧКИ СПЕКТАКЛ: Летњи фестивал клавирске музике у Врању

FOTO: Depositphotos

Na njemu će nastupiti šest vrhunskih pijanista iz celog sveta, dok će za ljubitelje klasične muzike ovaj sadržaj biti besplatan.

- Za ovo vreme festival je lepo stasao i vremenom prelio iz jednog malog umetničkog događaja u Vranju u pravu evropsku kulturnu mrežu. Pored Srbije, manifestacija se održava i u Italiji i Južnoj Africi, a od ove, 2021. godine odvija se i u Nemačkoj, u svim navedenim zemljama uživajući podrsšku odgovarajućih nadležnih institucija – kaže Zoran Imširović, osnivač i umetnički direktor festivala.

Program

Na festivalu će pored pijaniste Zorana Imširovića koji će nastupiti prve večeri festivala, svoje umeće za pianom predstaviti vranjskoj publici Adrijano Žordao, Maja Stojanovska i Tiago Nunes, Marija Dinov, i Biljana Gorunović.

Veliki broj posetilaca i preko pedeset vrhunskih muzičkih događaja svrstavaju festival u najveća muzička dešavanja Evrope, a velika imena svetske umetničke scene koja su do sada imala priliku da nastupaju u realizaciji ovog inovativnog projekta svedoče o visokom kvalitetu odabranih sadržaja.

- Ovakav rezultat ne bi bio moguć bez uske saradnje sa gradskom upravom Vranja, takođe imamo značajno razumevanje Ministarstva kulture, Srpske akademije nauka i umetnosti, Vojske Srbije, Srpske pravoslavne crkve, i posebno, ljudi dobre volje, koji nam svojim entuzijazmom bezrezervno pomažu, učinili su da od ovog dešavanja, i pored skromnih uslova, napravimo nešto po čemu su Vranje i Srbija prepoznatljivi u svetu – kaže Imširović.

On dodaje da je neobično da se od tako male manifestacije izrodila cela jedna mreža koja povezuje umetnike s raznih strana, mlade učesnike i ljubitelje muzike svih generacija. Izrastavsši u platformu koja omogucćava razmenu i zbližavanje, prozor u svet. Tako će Vranjski letnji pijanistički festival, koji će ove godine doživeti i svoju prvu ediciju u Nemačkoj uz podršku Vlade Bavarske, biti i jedan od najvećih praznika klasične muzike u ovoj zemlji, a isto tako, pod pokroviteljstvom provincije Apulija, ostvariti i kao jedan od najznačajnijih muzičkih događaja na jugu Italije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju