POVEĆAJTE PROTOK NA BRANI: Protest ekologa iz Srbobrana, pored reke krivaja, posle pomora ribe

Lj. P.

05. 07. 2021. u 09:30

EKOLOZI iz Srbobrana i okolnih mesta okupili su se u subotu kod brane na reci Krivaji, na takozvanom Rekavcu, i simobilično upalili sveću i položili venac, mrtvoj reci, a zatim na jedan sat pustili branu.

ПОВЕЋАЈТЕ ПРОТОК НА БРАНИ: Протест еколога из Србобрана, поред реке криваја, после помора рибе

Foto Srbobran.net

Ovaj čin čuvara životne sredine usledio je nakon prošlonedeljnog pomora 340 kilograma smuđa, zbog, kako je utvrđeno analizama, nedostatka kiseonika u vodi, ali i nepovoljnih vremenskih uslova, odnosno visokih temperatura vode.

Foto Srbobran.net

Zbog situacije sa branom na ovoj reci, koju su u subotu zatekli zaključanu, i sa upozorenjem da je zabranjen pristup neovlašćenim licima, ekolozi od nadležnih, odnosno JVP "Voda Vojvodine" kako ističe Dragan Kurjački, iz Ekološkog pokreta opštine Srbobran (EPOS), zahtevaju hitan sastanak, kako bi se problem što pre rešio.

Žele da dođu stručnjaci iz ovog preduzeća i puste branu da bi pre i posle brane bio ujednačen protok vode.

- Mi hoćemo da "Vode Vojvodine" regulišu rad te brane i kontrolišu je, a ne neko ko je neovlašćen - ističe Kurjački.

- Neka nadležni kažu koja je to količina vode i da odrede minimalan protok sa druge strane brane. Takođe želimo da stručni ljudi vode brigu o toj brani, jer treba da imamo život i vodu i pre i posle brane. Javno dobro ne može da se zatvara, i da se od te reke stvori stajaća bara. Ako se ove nedelje ništa ne preduzme, sledeće subote ćemo se ponovo okupiti, kako bi dali sedmodnevni pomen.

VODOSTAJ

U TRENUTKU kada je došlo do uginuća 340 kilograma smuđa, koji se tretira kao najosetljivija vrsta, vodostaj nizvodno od ustave bio je za 80 centimetara viši od minimalnog radnog nivoa. U skladu sa Pravilnikom o održavanju vodnog režima HC DTD preduzete su sve neophodne mere, otvorena je ustava Feketić 1, dok je proticaj vode preko ustave na Kucuri podignut na maksimalni nivo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024