KANAL BEZ MASTI, VAZDUH BEZ ČAĐI: Gradiće se prečistač u Vrbasu, a novi energent biće gas

Z. Rajić

26. 06. 2021. u 07:43

POSLE dugogodišnjeg "rata" na pomolu je "primirje" između organizacija za zaštitu životne sredine i Fabrike ulja i biljnih masti "Vital" u Vrbasu.

КАНАЛ БЕЗ МАСТИ, ВАЗДУХ БЕЗ ЧАЂИ: Градиће се пречистач у Врбасу, а нови енергент биће гас

Foto EPV

Ekološki pokret Vrbasa (EPV) je kao senzaciju obznanio da je "Vital" - "otvorio dveri civilima".

Predstavnike EPV, Pokreta za sve nas i ribolovačkog udruženja BAS 021 u fabrici su primili Mihailo Cerovac, generalni direktor "Vitala", i Đorđe Mihailović, direktor za investicije u "Invej holdingu", u čijem sastavu posluje vrbaska uljara.

Rukovodioci "Vitala" obavestili su predstavnike civilnih organizacija o radnjama koje preduzimaju za sprečavanje zagađenja Velikog bačkog kanala (VBK) i vazduha u gradu.

Za 17 godina, koliko postoji, EPV je protiv "Vitala" podneo oko stotinu prijava nadležnim inspekcijskim službama zbog zagađenja VBK sirovim industrijskim vodama i gradskog vazduha neprečišćenim dimom iz fabrike. Poslednja onečišćenja VBK masnoćama iz uljare bila su u januaru i aprilu ove godine.

- "Vital" je rekonstruisao stari taložni bazen u sabirnu stanicu tehničkih voda, gde izdvaja gustu masnoću, koju potom prodaje na tržištu. Preliveni deo izvlači cisternom i zajedno sa vodama od pranja radnog prostora, koje sakuplja u velike plastične kanistere, otprema kao sirovinu za biogas u kompaniju "Mirotin energo" u Vrbasu - predočio je posle obilaska kruga uljare predsednik EPV Ratko Đurđevac.

Nenad Tešić, iz Pokreta za sve nas, preneo je navode direktora Mihailovića da je fabrika Odeljenju za urbanizam opštine Vrbas podnela zahtev za lokacijsku dozvolu radi izgradnje prečistača otpadnih voda, koja bi trebalo da počne ove godine. Kroz primarni tretman masnoće bi bile skinute do nivoa fekalnih voda, koje bi se potom upućivale na Centralno postrojenje za preradu otpadnih voda u Vrbasu.

- Vrlo bitna informacija koju smo dobili jeste da "Vital" od ove godine kao energent koristi gas, a ne, kao dosad, suncokretovu sačmu, od koje su nad gradom bili oblaci dima i čađi - rekao je Tešić.

MOGUĆI PROBOJI

ĐURĐEVAC kaže da je u "Vitalu" neophodno rekonstruisati kanalizacionu mrežu, koja je, prema priznanju menadžmenta fabrike, glavna slabost u rešavanju otpadnih voda.

- Zato je moguće, kako nam je nagovešteno, da se do izgradnje prečistača dese proboji otpadnih voda koji bi mogli ugroziti VBK - izneo je Đurđevac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

VELIKI DOGAĐAJ U VRANJU: Uručivanje boračkih legitimacija