KRIVAJU NAPUŠTA VELIKI ZAGAĐIVAČ: Poseta klanici u Bačkoj Topoli ulila optimizam udruženim ekolozima iz četiri opštine

Z. Rajić

12. 06. 2021. u 06:21

Krivaja, autohtona vojvođanska reka, koja protiče kroz opštine Bačka Topola, Mali Iđoš i Srbobran, rešiće se do kraja godine jednog velikog zagađivača.

КРИВАЈУ НАПУШТА ВЕЛИКИ ЗАГАЂИВАЧ: Посета кланици у Бачкој Тополи улила оптимизам удруженим еколозима из четири општине

Izgradnja prečistača u klanici / Foto EPV

Ekolozima iz Vrbasa, Srbobrana, Malog Iđoša i Bačke Topole, udruženim u asocijaciju ZORT ("Zaštitimo ostatke rečnih tokova"), optimizam je ulila poseta preduzeću "Perutnina Ptuj - Topiko" u Bačkoj Topoli, gde je u toku izgradnja primarnog i sekundarnog prečistača otpadnih voda.

- Postrojenje će u svom sastavu imati aeracioni bazen, bafer tankove i upravnu zgradu. U građevinske radove biće uloženo 800.000, a u opremu 900.000 evra. Sa troškovima obuke operatera i probnog rada, procenjuje se da će vrednost investicije biti dva miliona evra - izneo je Ivan Stanojević, rukovodilac Sektora investicija u ovoj fabrici. - Probni rad bi trebalo da počne u septembru. U prostrojenju će otpadne vode prolaziti kroz biološki i hemijski tretman da bi se u dozvoljenim granicama kvaliteta druge kategorije upuštale u Krivaju.

Nesnosnim smradom Krivaja decenijama guši stanovnike Bačke Topole, Bajmoka, Pačira, Bajše, Malog Iđoša, Lovćenca, Feketića, Srbobrana i Turije, kod koje se uliva u Veliki bački kanal, zagađujući ga, a preko njega i Tisu, na ušću kod Bečeja.

- Uverili smo se da farma pilića u sastavu "Perutnine", poštuje sve ekološke standardae - rekao je predsednik Ekološkog pokreta Vrbasa (EPV) Ratko Đurđevac. - Stajnjak sa farme preuzimaju poljoprivrednici za svoje parcele, tako da nema njegovog gomilanja i štetnog uticaja na Krivaju i okolinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)