POLJOPRIVREDA SE BAŠ ISPLATI: Nikolići obrađuju 40 hektara zemlje u Proštincu, kod Svilajnca

Zorica Gligorijević

06. 06. 2021. u 07:13

MINDI, Mina, Isidora, Bogdanka, Julija, samo su neka od imena na tablama iznad jasli krava u staji Nikolića iz Proštinca, kod Svilajnca, a Ruf i Hugo imena teladi.

ПОЉОПРИВРЕДА СЕ БАШ ИСПЛАТИ: Николићи обрађују 40 хектара земље у Проштинцу, код Свилајнца

Nikolići u svom dvorištu / Foto Z. Gligorijević

Ova sedmočlana porodica jedna je od samo četiri koje se ozbiljno bave poljoprivredom i obrađuju najviše, 40 hektara svoje i zemlje u zakup. Vredni i složni, Nikolići su uigrani tim, pa svako radi sve poslove, a angažuju i sezonske radnike.

- Čim se neka krava oteli, smišljamo imena za tele. Svako da neki predlog i teletu damo ime koje nam se najviše dopadne. Onda postavimo tablu iznad jasla. Nisam videla da to neko radi u našem selu - kroz osmeh priča Mila.

NAJZANIMLjIVIJE i za svaku pohvalu je što ćerka Mirjana jedina u okolini radi sa svim poljoprivrednim mašinama, a jedino ne vozi kombajn.

- Orem, tanjiram, drljačim, skupljam seno, vozim veliku presu. Najviše volim da vozim moju "rakovicu" i ne dajem je drugima. Ništa mi nije teško. Ustajem oko šest sati ujutro. Kada imamo seno u polju, radimo i do pola noći. Nemamo ni godišnji odmor. Iako je većina meštana na privremenom radu u inostranstvu, mi smo rešili da ostanemo na imanju, jer se nekoliko generacija mojih predaka bavilo poljoprivredom. Nismo se pokajali - kaže Mirjana Nikolić, i dodaje da je u Proštincu bilo oko 100 domaćinstava, a sada ih je samo 58.

Mila Nikolić u staji / Foto Z. Gligorijević

NIKOLIĆI imaju sve poljoprivredne mašine, koje su sami kupili bez subvencija države. Imaju dva kombajna, šest traktora, sve priključne mašine za obradu zemlje, mašinu za baliranje sena, silos...

- Uzgajamo kukuruz na 10 hektara, pšenicu na 14 hektara, ostalo je pod detelinom, lucerkom, ovsem, ječmom. Deo prodajemo, a deo ostavljamo za ishranu životinja. Poljoprivreda se isplati, jer ako je cena jednog proizvoda mala, zaradimo na nečemu drugom - ocenjuje Mirjanin suprug Slađan.

Mirjana Nikolić / Foto Z. Gligorijević

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)