SVEDOČANSTVO RAZVOJA PRIVREDE: Vek železnice u Kraljevu

G. Ćirović

04. 06. 2021. u 17:22

U SVEČANOJ sali kraljevačke Gradske uprave održana je promocija monografije „Vek železnice u Kraljevu“, autora dr Milana Matijevića, preciznog hroničara grada na Ibru.

СВЕДОЧАНСТВО РАЗВОЈА ПРИВРЕДЕ: Век железнице у Краљеву

Foto: G. Šljivić

Kroz sačuvanu arhivsku građu, fotografije, brojne tekstove i članke, ova knjiga, po rečima autora, praktično predstavlja svedočanstvo paralelnog razvoja Železnice i razvoja kraljevačkog kraja tokom minulih 100 godina.

- Železnica je dala veliki doprinos razvoju privrede i zahvaljujući njoj ovde je započeta industrijalizacija. Moja namera je bila da se to zapamti, ali i da mlađe generacije saznaju šta je sve naša država uradila kako bi se železnica izgradila. Kraljevo je svojevremeno bilo veliki centar u kojem su se ukrštale pruge uzanog i normalnog koloseka – kaže dr Milan Matijević.

Foto: G. Šljivić

Prema njegovim rečima, prvi voz u Kraljevo je došao 1910. godine kada je otpočela gradnja pruge uzanog koloseka Stalać-Užice. Izgradnja je bila podeljena po deonicama, a u Kraljevu je bilo sedište treće deonice od Vrnjačke Banje do Čačka.

- Ta pruga je imala značajnu ulogu u Balkanskim ratovima, naročito kada je ovuda Drinska divizija upućena na istočni front kod granice sa Bugarskom – naglašava Matijević. - Zahvaljujući železnici izgrađena je državna železnička radionica u Kraljevu, kao i Fabrika vagona i metalnih konstrukcija u Kruševcu. Posle Drugog svetskog rata bila je jedini organizovani prevoz, a kasnije su ovdašnja preduzeća železnicom obavljala izvoz svojih proizvoda i na istočno i na zapadno tržište.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024