POSLE SANACIJE I PREVENTIVA: U Paraćinu juče svečano obeležen završetak uređenja Crnice i protivpoplavnih objekata (FOTO)

Z. RAŠIĆ

29. 05. 2021. u 06:20

PREDSTAVNICI projekta Evropske unije "Rekonstrukcija infrastrukture za zaštitu od poplava" - šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, ambasador Austrije Nikolaus Luteroti, pomoćnica direktora Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Neda Maletić, direktor JVP "Srbijavode" Goran Puzović - sa domaćinom, predsednikom Opštine Vladimirom Milićevićem, juče su poručili da su Paraćinci, sedam godina posle katastrofalne poplave, konačno bezbedni.

ПОСЛЕ САНАЦИЈЕ И ПРЕВЕНТИВА: У Параћину јуче свечано обележен завршетак уређења Црнице и противпоплавних објеката (ФОТО)

Foto Z. Rašić

Tokom svečanosti organizovane povodom završetka uređenja korita Crnice i antipoplavne infrastrukture, upriličena je i izložba fotografija koje prikazuju sve učinjeno, a za kraj je ostavljen deo vežbe postavljanja mobilnih zidova, za koji su bili zaduženi "Srbijavode" i lokalna samouprava.

DONATORI

PROJEKAT "Rekonstrukcija infrastrukture za zaštitu od poplava" su još obuhvaćeni Valjevo, Svilajnac, Obrenovac i Surčin. Realizacija je počela u januaru 2016. i završava se idućeg meseca, a najveći donatori su EU sa 19 miliona i Austrija sa 500.000 evra.

Čulo se i da je projekat uređenja Crnice koštao oko 4,5 miliona evra. Kompletno je sređeno korito, podignuti zaštitni zidovi i mobilne barijere, a dodatno su urađene i bujične pregrade na pritokama.

Foto Z. Rašić

- Radovi u Paraćinu su deo većeg projekta koji je Evropska unija preduzela da bi pomogla svim srpskim gradovima koji su postradali 2014. - istakao je Sem Fabrici.

- To je znak partnerstva i solidarnosti, a ukupna vrednost pomoći tokom minulih sedam godina iznosi 170 miliona evra. Ipak, svi smo uvereni u to da svaki evro koji je uložen u prevenciju vredi šest puta više, jer toliko košta sanacija eventualne štete koju smo mi sada predupredili.

MOSTOVI

NAJAVLjEN je još jedan veliki projekat vezan za odbranu Paraćina od poplava, a podizanje četiri pešačka i tri drumska mosta za jedan metar - što će omogućiti još veći protok - Švajcarska finansira sa dva i po miliona evra.

Realizaciji projekta je doprinela i Austrijska razvojna agencija, a predstavnica Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima je istakla kako je od 2014. prevaljen dug put - od sanacije, do prevencije.

- JVP "Srbijavode" iza sebe ima više od 600 gradilišta u 103 lokalne samouprave, te 18 baš velikih investicija, a posao u Paraćinu je podrazumevao rekonstrukciju bezmalo 11 kilometara toka Crnice, od njenog ušća u Moravu, do sela Glavica, te uređenje korita, podizanje nasipa i betonskih zidova, nabavku mobilne opreme... - zaključio je Goran Puzović.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna