KO JE MLADA POLJAKINJA KOJA JE OSVOJILA ROLAN GAROS? Iga Švjontek - šampionka iz školske klupe

Đ. SAMOILOVIĆ

11. 10. 2020. u 22:03

PRE tri meseca je završila srednju školu, dvoumila se između sporta i odlaska na fakultet, a sada je Gren slem šampionka sa čitavim teniskim svetom pod nogama.

КО ЈЕ МЛАДА ПОЉАКИЊА КОЈА ЈЕ ОСВОЈИЛА РОЛАН ГАРОС? Ига Швјонтек - шампионка из школске клупе

FOTO: AP

Mlada Poljakinja Iga Švjontek (19), na impresivan način je pokorila ovogodišnje izdanje Rolan Garosa, i zasluženo je okićena lovorikama i hvalospevima koji joj već sada predviđaju blistavu karijeru.

- Ne znam šta se dešava, ovo je sve pomalo ludo. Nisam baš dobra u govorima posle pobeda. Pre dve godine sam osvojila juniorski Vimlbdon, a sada sam ovde. Pre dve nedelje niko nije znao za mene, gledala sam godinama kako Rafael Nadal podiže pehar ovde, a sada sam ja u istoj poziciji - pomalo zbunjeno je pričala Iga, posle pobede nad Sofijom Kenin u finalu (6:4, 6:1).

ŠAMPIONKE

2020. Švjontek(Poljska)

2019. Barti (Australija)
2018. Halep (Rumunija)
2017. Ostapenko (Letonija)
2016. Muguruza(Španija)
2015. S. Vilijams (SAD)
2014. Šarapova (Rusija)
2013. S. Vilijams (SAD)
2012. Šarapova (Rusija)
2011. Na Li (Kina)
2010. Skjavone (Italija)
2009. Kuznjecova (Rusija)
2008. Ivanović (Srbija)
2007. Enan (Belgija)

Do pobede u finalu je stigla, kao i do svakog trijumfa na turniru - bez predatog seta protivnicama. Malo šta, poput nje, može da se približi perfekciji. Poslednji put kada je nekoj teniserki to pošlo za rukom bilo je 2007, kada je Žastin Enan u istom maniru protutnjala Bulonjskom šumom. Inače, Iga je najmlađa šampionka na Rolan Garos još od Monike Seleš koja osvojila ovaj turnir sa 16 godina.

Kao i sve ljude na planeti, pandemija virusa korona je pogodila i Švjontek, pa je posle završetka srednje škole pre tri meseca bila na raskrsnici: da li se potpuno priključiti putujućem cirkusu VTA tura, ili pojuriti akademsku karijeru? Ipak, odgovor na to pitanje je najverovatnije stigao u subotu popodne na terenu "Filip Šatrije".

SLAVILE KRISTINA I TIMEA

TRIJUMF Timea Baboš i Kristina Mladenović/FOTO: AP

KRISTINA Mladenović (Francuska) i Timea Baboš (Mađarska) odbranile su titulu u konkurenciji parova na Rolan Garosu. One su u finalu pobedile Amerikanku Dezire Kravčik i Čileanku Aleksu Gvarači sa 6:4, 7:5.

Ovo je četvrti gren slem za Mladenovićevu i Baboševu. Osim u Parizu, trijumfovale su 2018. i ove godine na Australijan openu. Kristina je 2016. osvojila Rolan Garos sa sunarodnicom Karolinom Garsijom.

- Sada će biti veoma teško doneti odluku da se vratim fakultetu i učenju, jer osećam da mogu da postignem velike stvari. Ako ću biti učesnica narednih grend slem finala, mislim da će biti nemoguće da nastavim da učim i igram na tako vrhunskom nivou, ali videćemo kako će se situacija razvijati - rekla je Iga o odabiru svog životnog puta.

ŠAMPIONKA Iga Švjontek na rukama svojih saradnika/FOTO: AP

Da prevagne na stranu "belog sporta" i novac bi mogao da ima uticaj. Pre svega zato što je osvajanjem Rolan Garosa, Iga zaradila (1,6 miliona evra) više nego što je u čitavoj dosadašnjoj karijeri (1,1 milion), a od sutra će biti i članica kluba Top 20 na VTA listi.

Zapratite Novosti sport na Fejsbuku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?