SVE JE SPREMNO ZA PRVO POLUFINALE ROLAN GAROSA: Švarcman sanja Rim, Rafa želi u novo finale

Od stalnog dopisnika iz Pariza - Goran Čvorović

08. 10. 2020. u 09:10

IZMORENI i iscrpljeni izašli su Rafael Nadal (2) i Dijego Švarcman (12) kao pobednici četvrtfinala pariskog grend slema i sutra će u međusobnom duelu odlučivati ko će od njih dvojice da u velikom finalu izađe na megdan najboljem iz gornje polovine žreba.

СВЕ ЈЕ СПРЕМНО ЗА ПРВО ПОЛУФИНАЛЕ РОЛАН ГАРОСА: Шварцман сања Рим, Рафа жели у ново финале

FOTO: AP

Dva dana pauze koja su im pripala, jer su dan ranije odigrali prvi meč na turniru u odnosu na druga dva četvrtfinalna para u kojima je bio i naš Novak, došli su im u pravom trenutku.

Oba susreta, i Rafaela Nadala sa Janikom Sinerom (7:6, 6:4, 6:1) i Švarcmana protiv favorizovanog Austrijanca Dominika Tima (7:6, 5:7, 6:7, 7:6, 6:2), bila su antologijska i ostaće dugo u pamćenju.

Dvanaest puta krunisani kralj pariske šljake i velika nada italijanskog tenisa ušli su u istoriju po meču koji se završio najkasnije otkako je počelo da se igra na Rolan Garosu. Duboko u jesenjoj noći, pred šačicom promrzlih ljubitelja tenisa, na 11 stepeni Celzijusa, poslednja loptica odskočila je sat i 25 minuta posle ponoći!

Pao je, prekjuče, još jedan rekord. Rafael Nadal je odigrao svoj 100. meč na omiljenom grend slemu. A izgubio je samo - dva! Od Robina Soderlinga 2009. i Novaka Đokovića 2015!

Nije 15 godina mlađi Italijan, sa 75. pozicije ATP, delovo ni najmanje impresioniran ovom statistikom kada je, iza 22.30, istrčao pod reflektore "Šatrijea".

Rafa Nadal želi u novo funale Rolan Garosa/FOTO: AP

Borio se lavovski i ravnopravno, udarao snažno i precizno. Prvi je napravio brejk, vodio je sa 6:5 i servirao za prvi set, a zatim i sa 3:1 u drugom setu, ali bi mu majstor iz Majorke odmah uzvratio. Prva dva seta su bila egal, prvi je trajao sat i 15 minuta, drugi skoro sat, a tek je u trećem Nadal, posle gotovo tri sata igranja, slomio otpor tenisera čiji je rejting početkom prošle godine bio tek među 500 igrača na planeti! Sada će, posle ovog uspeha, biti među 50.

PORAZ I POBEDA MEĐEDOVIĆA

HAMAD Međedović (17 godina, 46. junior sveta) nije uspeo da se plasira u četvrtfinale juniorskog Rolan Garosa, pošto je izgubio od Austrijanca Lukasa Nojmajera (18, 48. junior) posle dva seta - 1:6, 3:6.

Ali, nekoliko sati kasnije, mladi srpski teniser je u paru sa Rusom Maratom Šaripovim u osmini finala dublova u Parizu bio ubedljiv protiv šestih nosilaca iz Švajcarske, Žeroma Kima i Žefrija von der Šulenburga - 6:1, 6:4.

Čak pet sati i osam minuta trajala je prethodno titanska borba između Argentinca Dijega Švarcmana (12) i trećeplasiranog Dominika Tima, dvostrukog finaliste na Rolan Garosu i nedavnog osvajača Ju-Es opena. Tim je, uz Nadala i Đokovića, poslednjih godina, uključujući i ovu, važio za najopasnijeg na pariskoj šljaci.

Maraton sa stalnim obrtima u čvrstoj igri omogućio je, na kraju, omalenom Argentincu da se nađe u situaciji da pokuša da ponovi nedavni uspeh iz Rima, kada je, na istoj podlozi, u četvrtfinalu savladao Nadala. Ali, u Parizu će to biti sasvim druga priča.

Malo pre Švarcmana, veliki uspeh postigla je i njegova zemljakinja Nadja Podoroska, 131. igračica na svetu, kao prva u istoriji koja je iz kvalifikacija stigla do polufinala pariskog grend slema, posle pobede protiv Ukrajinke Eline Svitoline (3. nosilac) sa 6:2, 6:4...

Zapratite Novosti sport na Fejsbuku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri