PREDSEDNIK OSS, ZORAN GAJIĆ: Sanjamo da imamo svoju kuću

S. Krstović

15. 11. 2020. u 21:47

NACIONALNI odbojkaški centar je san svih u trofejnoj organizaciji.

ПРЕДСЕДНИК ОСС, ЗОРАН ГАЈИЋ: Сањамо да имамо своју кућу

FOTO: N. Paraušić

Zoran Gajić se nada da će u svom drugom predsedničkom mandatu uspeti da okupi sve srpske selekcije pod jedan krov. U svom domu stvarali bi nove zvezde i kovali medalje i to je najvažniji cilj zbog kojeg će voditi OSS do 2025. godine.

- Motiv svih motiva, uslov svih uslova je taj centar. Želja je ogromna, ali kako ide sporo sa njenim ostvarenjem, nadamo se da ćemo uspeti za pet godina. I taj naš odbojkaški san baš dugo traje - ističe Gajić.

LIGA GURA DOBRO

SVETSKA federacija je sve nacionalne saveze uslovila da svoja prvenstva završe do 15. aprila 2021. godine.

- U vreme pandemije kovida 19 mi odlično stojimo. Krenuli smo ranije, stigli do četvrtfinala kupa, odigrali devet kola. Odlažemo svakoj ekipi koja ima najmanje četiri pozitivna. Dogovorili smo se sa svim klubovima ako se odigra 15. kola - liga je validna. Na početku smo rekli da može, a ne mora da se odigra mini liga, plej-of - ističe Gajić.

Legendarni trener je pred sebe i svoj tim postavio brojne ciljeve. Zadataka je mnogo, ali samo tako i može da se ostane u samom svetskom vrhu. U Savezu planiraju da zadrže sponzore i pronađu nove, žele da omasove odbojku, naročito mušku, zbog koje su i pokrenuli akciju "Moj prvi smeč". Planiraju da poboljšaju stručni rad, da bolje pozicioniraju klubove na lokalu, spremaju se da organizuju EP za seniorke 2021, juniorsko EP 2022. zajedno sa Hrvatskom, pionirsko EP 2023. sa Mađarskom. Svesni su i da moraju još više da motivišu klubove...

- Hoćemo da bodujemo klubove, kako bi oni najuspešniji dobijali i veću pomoć, od sadašnje koju dobijaju svi - kaže Gajić.

Planovi se ređaju kao na traci. Žele da reorganizaciju lige, a stalo im je, kada prođe pandemija, da dvorane bude punije. Cilj je da se omasovi odbojka na pesku, kao i da se ulaže i u odbojku na snegu.

- Mi smo jedan od retkih sportova koji ima dva olimpijska sporta, priliku da se u budćnosti bori za četiri medalje. A u bič voleju smo katastrofalni i zbog toga smo vratili Srđana Veckova i očekujemo boljitak. Zahvaljujući odbojci na snegu, veoma smo blizu da postanemo jedini sport i na letnjim i na zimskim Olimpijskim igrama. Zato moramo da idemo u korak sa vremenom - ističe Gajić.

NE KRIJEMO SE IZA MEDALjA

PRVI čovek naše odbojke ne pomišlja da se krije iza rezultata seniorskih selekcija, posebno ženske, koja je evropski i svetski prvak.

- Reprezentativne medalje su samo jedan deo priče, koje najviše skreću pažnju javnosti. Ali suština rada jednog Saveza su neke druge stvari. Oko reprezentacije rade selektori, igrači, stručni štabovi... Ovi ciljevi za pet godina su neki pravi rad organizacije. Na bazi tog rada jednog dana se dođe i do rezultata - naglašava Gajić.

Poseban akcenat biće rad sa mladima. Pionirska selekcija pod imenom "orlići" već se takmiči u juniorskoj ligi Beograda, dok će pionirke dobiti "Trofej odbojkašica", koji će se igrati u 11 gradova. Ipak, sada daleko više brinu dečaci, jer devojčice hrle u dvorane i reprezentacija ne mora da brine za svoju budućnost.

- Kod muškaraca je stanje zabrinjavajuće. U Beogradu se registruje novih 1.712 devojčica i samo 171 dečak! To je katastrofalna situacija. Mi smo posle sedam godina igrali na juniorskom EP, što znači da nerad traje 10-15 godina. Priznali smo sebi da smo dotakli dno i zbog toga smo, kao nekad Holandija ili Belgija, formirali "orliće". Samo, koči nas to što nemamo trenažni centar, jer ne mogu ni klubovi da obezbede sale, a kamoli mi. Zato kada budemo imali svoju kuću radićemo pet puta bolje - podvlači Gajić.

Zapratite Novosti sport na Fejsbuku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

PUBLIKA JE OSTALA U ŠOKU: Ruski as je reagovao kao niko nikada posle poraza (VIDEO)