NAJVEĆI ŠAHISTA DANAŠNJICE ZA "NOVOSTI" Magnus Karlsen: Sve snove na 64 polja sam ispunio

Grujica Kelić

16. 10. 2023. u 15:12

KADA je na nagovor oca u rodnom Tensbergu prvi put dodirnuo šahovsku figuru, tada mlađanom Magnusu Karlsenu ni na kraj pameti nije bilo da će jednog dana biti smatran najvećim velemajstorom svih vremena i sportskom ikonom. Norvežanin je danas višestruki svetski šampion, već punih 12 godina drži prvo mesto na FIDE rang-listi, tokom kojih je oborio mnoštvo rekorda zbog kojih se kotira ispred svih velikana drevne igre.

НАЈВЕЋИ ШАХИСТА ДАНАШЊИЦЕ ЗА НОВОСТИ Магнус Карлсен: Све снове на 64 поља сам испунио

FOTO: Profimedia

Ekskluzivno za "Večernje novosti", 32-godišnji as igre na 64 polja se dotakao početaka, budućnosti, kao i nasleđu koje ostavlja za sobom.

- Otac je moju stariju sestru Elen i mene naučio šahovskim osnovama kada sam imao četiri i po godine - ističe Karlsen. - U početku mi je bilo teško da shvatim bilo šta komplikovanije od onog najosnovnijeg. Narednih godina smo svi zajedno igrali svake jeseni, da bi sa devet godina sestra napredovala dovoljno da bi ocu bilo zanimljivo da igra sa njom. Ja sam dve godine mlađi i upravo želja da pobedim sestru me motivisala. Počeo sam da vežbam sam, učim kombinacije i stalno ponavljam one koje mi je otac pokazao. Prvi turnir koji sam odigrao je bilo U11 prvenstvo Norveške sa osam i po godina, na kome sam bio 13.

Đoković najbolji svih vremena

SPORTSKE veličine prepoznaju jedna drugu, pa tako Magnus bez okolišanja naglašava da je Novak Đoković bez sumnje najbolji teniser, dok lepe reči ima i za Nikolu Jokića.

- Ovo neću reći zato što pričam za srpski medij i zato što se obraćam tamošnjem auditorijumu, ali za mene je Novak najveći teniser svih vremena. Takođe, smatram da je Jokić zaslužio da prošle sezone i treći put bude imenovan za MVP NBA lige. Fascinantno je videti, ne samo ljude u Srbiji, već na celom Balkanu kako cene i kako se ponose svojim sportskim veličinama - ističe Norvežanin.

Upravo Magnusova sposobnost da drži koncentraciju satima, dok istovremeno vizualizuje i pravi velike lego igračke, ukazivale su na to da ima talenat.

- Sa pet i po godina nisam bio previše zainteresovan za šah. Okupacija su bili fudbal i sportske knjige. Omiljena knjiga bila mi je ona koja opisuje zastave, stanovništvo i područje svih zemalja na svetu, kao i svih više od 400 norveških opština - otkriva kako je vežbao memoriju.

Sa 13 godina je postao treći najmlađi velemajstor u istoriji i otpočeo je zvezdani uspon. Postao je petostruki prvak sveta, čovek koji nije izgubio 125 uzastopnih partija. U iščekivanju nastavka dominacije, nedavno je šokirao sve odlukom da ne brani svetsku krunu, rečima kako "to više ne vidi kao izazov za sebe". S obzirom na to da je "prešao igricu", ostaje otvoreno pitanje - šta preostaje da se postigne?

- Iskreno, sve ciljeve u šahu sam ispunio. Na listi ništa nije ostalo, ali stvarno volim šah i ta ljubav je ono što me motiviše da nastavim da igram. Kad god igram dobro, osećam se prijatno i ne želim da stanem, a kada sam u lošoj formi još sam više motivisan da se vratim na nivo dominacije. Kod mene motivacija nikada nije problem. Uvek sam voleo da igram za svetsku titulu, ali mi to sada nimalo ne nedostaje. Biti u mogućnosti da i dalje igram šah je motivacija sama po sebi.

Beskonačno duga lista dostignuća i celokupna biografija je ono po čemu bi najveći šahovski um želeo da ga svet pamti.

- Glavni aspekti mog nasleđa su ostvareni rezultati. Izuzev toga, nemam holistički pristup prema tome na koji način želim da budem upamćen u istoriji šaha i sporta. Naravno da želim da budem posmatran kao dobar čovek, koji je činio dobre stvari, ali će generalno ljudi da me se sećaju po onome što sam postigao u karijeri, bez obzira na druge stvari.

FENOMEN Magnus Karlsen/FOTO: Profimedia

Rasprave o najvećima svih vremena su u sportu aktuelnije nego ikada ranije. U tenisu, fudbalu, košarci, pa i u šahu, gde se za prestižnu titulu "bore" uz Magnusa i Rus Gari Kasparov i Amerikanac Bobi Fišer. Iako je za mnoge ta rasprava zatvorena i da je iz nje kao pobednik izašao Karlsen, on lično drugačije posmatra stvari.

- Fišer i Kasparov su imali potpuno različite karijere. Prvi je u vrhuncu bio najdominantniji, ali je taj period bio kratak, dok je drugi imao dugovečnije razdoblje na sličnom, ili gotovo identičnom nivou. Tako, kada pričamo o najvećima svih vremena, na prvo mesto stavljam Kasparova, a Fišera na drugo. Što se mene tiče, mislim da imam još istorije da ispišem i da moja priča nije dobila završno poglavlje. Kada jednog dana stigne do kraja, pogledaću gde stojim u celoj toj GOAT trci - završava priču za "Novosti", ali ne i svoju ličnu, Magnus Karlsen.

Lična karta velikana

* Rođen: 30. novembra 1990. (Tensberg, Norveška)

* Državljanstvo: norveško
* Titula: velemajstor
* FIDE rejting: 2.839
* Ranking: 1.
* Uspesi: petostruki svetski šampion, četvorostruki prvak u brzom šahu, šestostruki svetski šampion u blic šahu i aktuelni osvajač Svetskog kupa

 

Biografija puna čuda

Karlsen je stekao titulu velemajstora 26. aprila 2004, kada je imao 13 godina i 148 dana. Od 1. jula 2011. zauzima prvu poziciju na svetskoj šahovskoj rang-listi fide i zaostaje samo za Garijem Kasparovom u vremenu provedenom kao najbolje ocenjeni igrač na svetu. Njegov rejting od 2.882 boda je najviši u istoriji. Drži rekord za najduži niz bez poraza na elitnom nivou u klasičnom šahu (125 mečeva). Premašio je rejting od 2.800 sa 18 godina, u to vremeje bio  najmlađi kome je to uspelo. Godine 2010, sa 19 godina i 32 dana, dostigao je 1. mesto na svetskoj rang-listi fide kao najmlađa osoba kojoj je to uspelo, oborivši rekord Vladimira Kramnika.

Ruska, pa jugoslovenska škola

OZBILjNA šahovska sila je bila nekadašnja Jugoslavija, što potvrđuje i Karlsen.

- Jugoslovenska šahovska škola je iznedrila mnoge velikane. Dugo vremena je posle ruske, bila najbolja na svetu. I to nije samo moje mišljenje, već stav većine. Svakako su argumenti za to više nego postojani. Može da se debatuje o tome da li je možda SAD ispred, ali je šahovska kultura u Jugoslaviji bila najbolja i to su cenili svi, pa čak i Sovjeti. Nisam još imao prilike da igram u Srbiji, ali je na turnirima u Hrvatskoj i BiH bio prisutan veliki broj gledalaca. To pokazuje da interesovanje za šah i dalje živi na tim prostorima i da je nekadašnja jugoslovenska šahovska kultura sačuvana - podvlači Norvežanin.

O šahu razmišljam 24 sata

KARLSEN je pravi šahoholik, šah mu zaokuplja većinu misli. Čak, više vremena dnevno provede razmišljajući o njemu, nego igrajući ga.

- Nikada nisam imao radnu rutinu, osim delimično tokom trening kampova. U osnovi razmišljam o šahu većinu vremena, barem u pozadini uma, istražujući pozicije i prisećajući se prošlih partija i obrazaca. Gledam uživo mečeve, povremeno čitam šahovske knjige ili analiziram partije najvišeg nivoa. Obično igram onlajn-šah barem nekoliko dana u nedelji. Između turnira se fokusiram da razmišljam i o nečemu drugom - priznaje Karlsen.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MRAČNA STRANA ISTINE: U Ukrajini ubijen dvostruki šampion Evrope - ružne prošlosti