ZAPAD JE IZGUBIO RAT: Rusija i Belorusija učestvuju na Svetskom prvenstvu

Novosti online

05. 05. 2023. u 11:53

Svetsko prvenstvo u džudou, koje za vikend počinje u Dohi, biće prvo veliko međunarodno takmičenje u kome će učestvovati ruski i beloruski sportisti, otkako je počeo rat u Ukrajini.

ЗАПАД ЈЕ ИЗГУБИО РАТ: Русија и Белорусија учествују на Светском првенству

Foto: AP

Nekoliko dana pre početka Svetskog prvenstva, Međunarodna džudo federacija (IJF) dala je dozvolu za povratak Rusije i Belorusije, pod uslovom da to učine pojedinačno i kao neutralni sportisti.

Ta odluka, koja je usledila posle preporuke Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), naljutila je Ukrajince koji su najavili povlačenje iz takmičenja, pošto Ukrajinski savez tvrdi da su neki od ovih džudista i aktivni vojnici ruske vojske.

"Mislim da je neprihvatljivo dozvoliti vojnicima iz terorističke zemlje koja svakodnevno ubija Ukrajince da učestvuju na međunarodnim takmičenjima", rekla je svetska šampionka iz 2019. godine u kategoriji do 48 kilograma Darija Bilodid i osvajačica bronze na Igrama u Tokiju.

Druge zemlje, poput Češke i Poljske, takođe su kritikovale dozvolu učešća Rusiji, ali su ipak odlučile da učestvuju na Svetskom prvenstvu.

"Ne možemo da kaznimo naše sportiste koji su se dugo pripremali za to", rekao je predsednik Džudo saveza Poljske Jacek Zavadka, prenela je novinska agencija PAP.

Posle ukrajinskih protesta, IJF je saopštila da je izbacila osam članova ruske delegacije nakon što je pregledana njihova dokumentacija.

Samo sportisti zaposleni u Federalnom centru za sportsku obuku i sportisti za koje nisu dobijene informacije koje bi sugerisale podršku ili mišljenja o napadu Rusije na Ukrajinu, imali su dozvolu da učestvuju na predstojećem Svetskom prvenstvu, navodi se u saopštenju.

U septembru 2022. godine džudo je bio jedan od poslednjih sportova koji je isključio Rusiju i Belorusiju iz svojih takmičenja. Ruski predsednik Vladimir Putin je džudista i dugo je imao status počasnog predsednika i ambasadora IJF.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)