VREMEPLOV: UŽAS TAMBURELA I DALJE NE BLEDI! Legendarni Ajrton Sena izgubio život na stazi u Imoli 1. maja 1994. godine (FOTO/VIDEO)

Stefan RAJIĆ

28. 04. 2022. u 12:51

GODINE prolaze, ali sećanje ne bledi. Tog kobnog 1. maja 1994. ceo sportski svet je plakao, tužna vest o pogibiji po mnogima jednog od najvećih vozača svih vremena u Formuli 1, Ajrtona Sene, obišla je svaki kutak planete zemlje.

ВРЕМЕПЛОВ: УЖАС ТАМБУРЕЛА И ДАЉЕ НЕ БЛЕДИ! Легендарни Ајртон Сена изгубио живот на стази у Имоли 1. маја 1994. године (ФОТО/ВИДЕО)

Foto Arhiva

Na Velikoj nagradi San Marina, na stazi "Enco i Dino Ferari" u Imoli, legendarni Brazilac sa samo 34 godine otišao je u večnost, među besmrtne. Ove 2022, na međunarodni praznik rada, navršiće se 28 godina od kako je život izgubio neustrašivi, nepokolebljivi i harizmatični pilot iz Sao Paula.

U najbitnijim statističkim kategorijama Sena nije u vrhu, ali njegova veličina nikada nije ležala u tom segmentu. Vozio je do granica mogućnosti, kojih su se mnogi pribojavali. Uvek je izvlačio maksimum iz svakog bolida u kojem je vozio. Ostaće zauvek zapisano da je osvojio tri šampionske titule (1988, 1990 i 1991), pobednički šampanjac ispijao je 41 put, dok je čak 65 puta imao prilike da startuje sa pol-pozicije i povede karavan kada bi se svih pet crvenih svetala ugasilo. U periodu od 1985. do 1993. u generalnom plasmanu niti jednom nije završio niže od četvrte pozicije!

Foto Arhiva

Stoga, i posle toliko godina, uvek će ostati razmišljanje "šta bi bilo kad bi bilo", da se nije desio jedan od najcrnjih vikenda u Formuli 1. Na početku 1994. Sena je iz ekipe Meklarena prešao u Vilijams, a inovativnom dizajnu prednjeg oslanjanja kojeg je kompjuter automatski podešavao pred ulazak u svaku krivinu, Brazilac nikako nije uspevao da se prilagodi.

- Imam vrlo negativan osećaj u pogledu upravljanja vozilom. Bolid ima svoje karakteristike u koje još nisam u potpunosti siguran. Biće ovo sezona s mnogo nesreća i rizikujem da kažem da ćemo imati sreće ako se ne dogodi nešto zaista ozbiljno - govorio je Sena uoči te sezone, predosećajući ono što je usledilo.

U petak, dva dana pre tragične trke, na treningu u Imoli desio se prvi ozbiljan incident. Ajrtonov zemljak, tada mladi vozač Rubens Barikelo, doživeo je udes, a na sreću, prošao je samo s polomljenim nosom i rukom. Dan kasnije, u kvalifikacijama, dogodio se još jedan, ali ovoga puta sa fatalnim ishodom, pošto je austrijski pilot Roland Recenberger nastradao od posledica udara u potporni betonski zid. Ova tragedija duboko je potresla Senu, kojem su potekle suze kada mu je tužnu vest saopštio šef medicinske službe Međunarodne automobilske federacije (FIA) Sid Votkins, i predložio mu je da ne nastupi na sutrašnjoj trci.

Ajrton je odbio da tako postupi i krenuo je u susret sudbini. Start trke obležio je karambol i izlazak bezbednosnog vozila. Međutim, kada je "sejfti-kar" napustio pistu u šestom krugu, već u narednom sedmom u krivini Tamburelo, pri brzini od preko 300 kilometara na sat, Brazilac je izgubio kontrolu nad vozilom i udario u zid. Kasnije su podaci pokazali da je za samo dve sekunde uspeo da smanji brzinu na 211, ali tragedija nije mogla da bude izbegnuta.

Iako je pomoć dobio u neophodnom roku, spasa nije bilo. Lekari na čelu s Votkinsom, koji je bio neurohirurg, pokušali su da ga reanimiraju, uzalud.

- Izvadili smo ga iz sedišta i položili na zemlju. Dok smo to radili, izdahnuo je. Iako nisam religiozan čovek, mogao sam da osetim kako mu duša odlazi iz tela - pričao je kasnije Votkins.

Iako je odmah helikopterom prebačen u bolnicu u obližnju Bolonju, tri sata posle incidenta iz ustanove je saopšteno da je Sena preminuo. Do danas, pravi uzrok tragedije se ne zna. Ono što je poznato jeste da se prednji desni pneumatik zajedno s vešanjem otkačio i udario Senu u glavu. FIA i italijanske vlasti i dalje tvrde da Brazilac nije preminuo na stazi već u bolnici, baš kao Recenberger dan ranije, što predstavlja predmet kontroverzi. Jer, prema zakonima da je utvrđena smrt na pisti, trke ne bi ni bilo. Takođe, posle je otkriveno da je u kokpitu Ajrtona pronađena austrijska zastava, koju je nameravao da istakne na eventualnom podujumu u čast Ronalda Recenbergera.

U Brazilu je potom proglašena trodnevna žalost, i sve je doživljeno kao velika nacionalna tragedija. Sahranjen je uz najveće državne i vojne počasti u rodnom Sao Paulu 4. maja. Na groblju "Morumbi" okupilo se više od 200.000 ljudi da isprati jednog od najvećih sinova Brazila na večni počinak.

Reputacija "kišnog čoveka"


TALENAT koji je posedovao bio je vanvremenski. Ajrton Sena to je pokazivao svaki put kada bi se tmurni oblaci nadvili nad pistom i kišom okupali stazu. Tada, u vlažnim uslovima, do izražaja je dolazilo čisto vozačko umeće i veština. Svoj nadimak "kišni čovek" gradio je već od samog početka karijere. Po teškim uslovima u nejakom bolidu Tolemana na ulicama Monte Karla 1984. iako se kvalifikovao na 13. poziciji Brazilac je održao "čas vožnje". Ubrzo se popeo do drugog mesta. Ipak, trka je prekinuta zbog obilinih padavina, a Seni je tako "ukradena" pobeda jer je sustigao Alana Prosta i skoro ga obišao.

Foto Arhiva

Prvu pobedu izvojevao je godinu kasnije u Portugaliji u timu Lotusa. Opet je padala kiša, a ovoga puta nije mu bilo ravnog. Prva pol-pozicija u karijeri i dominacija u trci od prvog do poslednjeg kruga. Svoju reputaciju "kišnog čoveka" defnitivno je potvrdio na VN Evrope u Doningtonu 1993. godine. Iako se nalazio u Meklarenu koji je bio slabašan te sezone. U "božjem krugu" na samom staru trke Ajrton je s petog mesta došao na prvo za manje od dva minuta. Tog dana bio je liga za sebe, obišao je za krug sve osim drugoplasiranog Dejmona Hila, koji je na kraju kasnio za njim čak 83 sekunde!

Princ Monte Karla

SVAKI vozač ima "svoju" pistu na kojoj se oseća najbolje i komforno. Za Mihaela Šumahera to je bila staza "Spa" u Beligiji, Najdželu Menselu i Luisu Hamiltonu to je domaći "Silverston", za Fernanda Alonsa to je bila Malezija "Sepang". Za Senu to je bio Monako.

Upisao je najviše pobeda od svih u "kneževini" - šest (1987. i pet uzastopnih od 1989. do 1993). Posebno se pamti i 1988, kada je u kvalifikacijama ostvario pol-poziciju sa sekund i po više od klupskog druga Prosta, a čak dve i po od trećeplasiranog Bergera. A zbog trenutka nepažnje u trci i udara u zid, ostao je bez trijumfa u Monte Karlu, iako je bio daleko ispred konkurenata.

Rivalitet sa Prostom

JEDNA epoha Formule 1 obeležena je ogromnim rivalstvom Sene sa Alanom Prostom. Tokom šest godina od 1988. do 1993, njihove bitke se i dalje smatraju najžešćima, najnapetijima u istoriji ovog sporta. Posebno je bila fascinantna razlika u potpuno različitim stilovima vožnje. Brazilac je bio neustrašiv, uvek na limitu mogućnosti, dok se Francuz odlikovao proračunatim i odmerenim stilom.

"Profesor" i Sena delili su garažu Meklarena tokom 1988. i 1989, i s jednim od najboljih bolida u istoriji na 32 trke zajedno su ostvarili 25 pobeda (14 Sena, 11 Prost) 30 pol-pozicija (26:4), 43 podijuma (18:25). Vrhunac se desio tokom 1989. i 1990. oba puta u Japanu na stazi "Suzuka", kada se odlučivalo o prvaku. Prve godine sudarili su se u završnici trke, što je "Profesoru" donelo naslov, dok je sezonu kasnije isti scenario viđen u prvom krugu. Tada je taj slučaj odgovarao Seni i izazvao veliku kontroverzu. Doslovno su se mrzeli. Ipak, kada je Prost završio karijeru na kraju 1993. ponovo su počeli da pričaju, a Francuz je čak i nosio kovčeg na sahrani Ajrtona.

BONUS VIDEO - Teniski uskršnji turnir

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna