OTVORENE ZIMSKE OLIMPIJSKE IGRE: Zastavu Srbije nosio Marko Vukićević (FOTO)

Novosti online

04. 02. 2022. u 09:27 >> 14:54

Zimske olimpijske igre u Pekingu, 24. po redu, svečano su otvorene, a ceremoniji na Nacionalnom stadionu u Pekingu, čuvenom "Ptičjem gnezdu", prisustvovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

ОТВОРЕНЕ ЗИМСКЕ ОЛИМПИЈСКЕ ИГРЕ: Заставу Србије носио Марко Вукићевић (ФОТО)

Foto: Printskrin

Igre je zvanično otvorio kineski predsednik Si Đinping, a svečanoj ceremoniji prisustvovao je i predsednik Rusije Vladimir Putin.

Srpsku zastavu na defileu nosio je skijaš Marko Vukićević, koji će zajedno sa Nevenom Ignjatović predstavljati Srbiju u Pekingu.

U delegaciji Srbije na otvaranju bili su i ministar omladine i sporta Vanja Udovičić i predsednik Olimpijskog komiteta Srbije (OKS) Božidar Maljković.

Na Igrama u Pekingu učestvuje 2.871 sportista iz 91 države, odnosno olimpijskih saveza.

Peking je postao prvi olimpijski dualni grad, preciznije prvi grad u istoriji olimpijskog pokreta domaćin i letnjih i zimskih Olimpijskih igara.

Švajcarkinja Kumer jedina nevakcinisana na OI u Pekingu

Švajcarska snouborderka Patricija Kumer jedina je nevakcinisana sportistkinja koja će nastupiti na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu, prenose engleski mediji.

Kumer je prošla obaveznu izolaciju u Kini od 21 dana, a odluku o tome da će nevakcinisana nastupiti u Pekingu donela je pre godinu dana.

"Nisam protiv vakcinacije, ali imam nekoliko razloga koje želim da zadržim za sebe. Ne moram nikome da se pravdam", izjavila je švajcarska snouborderka.

Kumer je pre pet pet dana prebačena u olimpijsko selo.

"U izolaciji sam i dalje u sobi, mogu samo da odradim trening na snegu. Hranu mi donose u sobu i testiraju me dvaput dnevno", otkrila je ona.

Švajcarkinja je olimpijska šampionka iz Sočija u paralel veleslalomu, a u ovoj disciplini će se takmičiti u 8. februara.

Vučić: Svu sreću želim našim takmičarima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je poželeo sreću našim takmičarima na predstojećem takmičaru: 

- Našu Srbiju predstavljaju takmičari u alpskom skijanju, Nevena Ignjatović i Marko Vukićević. Svu sreću im želim na #WinterOlympics Živela Srbija! #Beijing2020 - napisao je Vučić na svom Instagram profilu. 

Foto: Instagram

Zastavu Srbije nosio je skijaš Marko Vukićević

Foto: Printskrin

 

Vučić sa knezom Albertom na otvaranju ZOI u Pekingu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ceremoniju svečanog otvaranja 24. Zimskih olipmijskih igara na Nacionalnom stadionu u Pekingu prati sa knezom Albertom od Monaka.

"Izuzetna je čast i privilegija prisustvovati ceremoniji svečanog otvaranja 24. Zimskih olimpijskih igra u Pekingu", napisao je Vučić na instagram profilu uz snimak sa velelepnog stadiona, tzv. "Ptičjeg gnezda".

"Ovaj veličanstveni događaj posmatram sa knezom Albertom II od Monaka, koji me uskoro očekuje u zvaničnoj poseti", napisao je Vučić.

U Pekingu je u toku svečana ceremonija otvaranja 24. ZOI, koje zvanično otvara kineski predsednik Si Đinping.

Foto: Instagram

 

Frencel zaražen koronom

Trostruki olimpijski šampion u nordijskoj kombinaciji nemački skijaš Erik Frencel pozitivan je na korona virus uoči početka takmičenja na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu.

Frencel, koji je osvojio dve zlatne medalje individualnoj konkurenciji na Igrama u Sočiju 2014. godine i Pjongčangu 2018. godine i u ekipnoj konkurenciji u Pjongčangu, mora sada da ima dva negativna testa kako bi napustio izolaciju, preneo je Eurosport.

Zaražen je i njegov timski kolega Terens Veber, a u izolaciji je i klizač Nolan Zegert.

Sada su trojica konkurenata za medalju u nordijskoj kombinaciji van stroja, pošto je u četvrtak bio pozitivan Norvežanin Jarl Magnus Riber.

"Svi najbolji su van zbog korone. To može da bude i zbog prošlog takmičenja u Svetskom kupu. Situacija je bezizlazna. Trebalo je da pomere ta takmičenja dok se ne završe Olimpijske igre", rekao je Riber.

Defiluju sportisti

Na takmičenju će učestovovati gotovo 3.000 sportista u sedam sportova u 15 disciplina. Među učesnicima su i srpski skijaši Marko Vukićević, koji će nositi zastavu na otvaranju i Nevena Ignjatović. Takmičenja će se održavati u Pekingu, Jancinu i u Džangđakou u susednoj provinciji Hebej.

Peking je postao prvi grad domaćin Letnjih i Zimskih olimpijskih igara, nakon što je najveće takmičenje organizovao na leto 2008. godine. Zimske olimpijske igre biće održane pod strogim zdravstvenim pravilima zbog pandemije korona virusa i trajaće do 20. februara.

Foto AP

 

Počela ceremonija otvaranja Zimskih olimpijskih igara

Počela je svečana ceremonija otvaranja. Tema je "Buđenje proleća", pošto danas u Kini zvanično počinje najlepše godišnje doba.

Selektor hokejašica Finske napustio ekipu, hitni porodični razlozi

Selektor ženske hokejaške reprezentacije Finske Pasi Mustonen napustio je ekipu na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu i vratio se kući zbog hitnih porodičnih razloga. Pomoćni trener Juso Toivola će preuzeti ekipu.

Finska je u prvom kolu izgubila sa 2:5 od SAD, a u subotu igra protiv Kanade. Mustonen je preuzeo ekipu 2014. godine i predvodio je do bronze na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu 2018. i do srebra na Svetskom prvenstvu godinu dana kasnije.

Svetski rekord Kine

Reprezentacija SAD u vođstvu je posle posle prvog dana ekipnog takmičenja u umetničkom klizanju na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu, a klizači iz Kine postavili su danas novi svetski rekord po broju bodova u kratkom programu.

Tim SAD predvodio je Nejtan Čen koji je sakupio 111,71 bod, a vođstvo posle prvog dana učvrstili su i parovi Medison Habel i Zakari Donahju i Aleksa Nierim i Brendon Frejzer.

Selekcija SAD na prvom mestu ima dva boda više od Rusije i sedam više od Kine.

Kineski par Suj Vencin i Cun Han postavili su novi svetski rekord po broju bodova u kratkom programu - 82,83 boda.

Ekipno takmičenje nastavlja se u nedelju kratkim programom, a u ponedeljak je borba za medalje.

Prvih pet reprezentacija iz kvalifikacija plasiraće se u finale.

Foto AP

 

Tibetanci  protestuju zbog održavanja ZOI 

Stotine prognanih Tibetanaca protestovalo je danas ispred kineske ambasade u Nju Delhiju zbog održavanja Zimskih olimpijskih igara u Pekingu zahtevajući slobodu za svoj region.

Demonstranti su mahali tibetanskim zastavama i istakli poruke: "Nema prava, nema Igara" i "Reci ne genocidnim Igrama". Oni zahtevaju da se Kina povuče iz Tibeta i zatražili su od međunarodne zajednice da ustane protiv Pekinga.

"Olimpijske igre su simbol duha ljubavi i mira, ali ovoga puta domaćin je Peking, koji je odgovoran za smrt hiljada Tibetanaca i kršenje ljudskih prava miliona ljudi", rekao je generalni sekretar tibetanskog Omladinskog kongresa Sonam Tsering.

Okupljeni su uzvikivali razne parole protiv Kine i spalili su kinesku zastavu. Neke od njih policija je privela kada su preskočili bezbednosnu ogradu i uputili se ka ambasadi.

Brojni Tibetanci žive u egzilu u Indiji otkako je duhovni vođa Dalaj lama pobegao iz Tibeta 1959. godine posle neuspelog ustanka. Kina ne priznaje samoproglašenu tibetansku vladu u egzilu u Indiji i optužuje Dalaj lamu da pokušava da odvoji Tibet od Kine.

Vučić stigao u Peking, prisustvuje otvaranju ZOI

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je u Kinu, u dvodnevnu radnu posetu, tokom koje će prisustvovati otvaranju Zimskih olimpijskih igara i sastati se sa kineskim predsednikom Si Đinpingom.

Vučić je rano jutros stigao u Peking, a na aerodromu ga je, u ime predsednika Kine, dočekao zamenik ministra spoljnih poslova Deng Li.

Predsednik Srbije danas će prisustvovati ceremoniji otvaranja 24. Zimskih olimpijskih igara, a zatim i prijemu koji kineski predsednik Si organizuje za gostujuće šefove država i međunarodnih organizacija.

Zajedno sa Vučićem, otvaranju ZOI će prisustvovati i ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, kao i predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković.

U delegaciji predsednika Srbije, pored Udovičića i Maljkovića, u Pekingu je i ministar finansija Siniša Mali.

Si i Putin počeli sastanak 

U Pekingu je danas počeo sastanak ruskog predsednika Vladimira Putina i njegovog kolege Sija Đinpinga, javlja TASS. Ovo je prva Putinova poseta Kini od početka pandemije kovida.

Ruski predsednik će boraviti u Pekingu jedan dan, a posle razgovora i ručka u četiri oka sa Sijem, Putin će prisustvovati ceremoniji otvaranja Zimskih olimpijskih igara 2022.

Tokom razgovora, planirano je da lideri razgovaraju o pojedinim ključnim bilateralnim, regionalnim i globalnim pitanjima.

Nakon toga, oni će najverovatnije potpisati niz međuvladinih i trgovinskih dokumenata, kao i zajedničko saopštenje o međunarodnim odnosima.

FOTO: OKS

 

Nevena i Marko jedini srpski predstavnici na ZOI

Srpska skijašica Nevena Ignjatović i skijaš Marko Vukićević, jedini predstavnici Srbije na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu, najavili su da će dati sve od sebe da što bolje predstave zemlju i ostvare pozitivan rezultat.

- Daćemo sve od sebe, naravno, teško je davati prognoze, pre ove povrede želja mi je bila plasman u Top 7 u alpskoj kombinaciji, ali sada će sve zavisiti od staze. Svi ćemo imati iste uslove, nadam se i dobrom startnom broju i verujem u dobar rezultat - izjavila je Ignjatovićeva na konferenciji za medije, kojoj će ove Igre biti četvrte u karijeri, a najbolji rezultat joj je 14. mesto na prethodnim u Pjongčangu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)