ŠKOLARIJADA: Svetske sportske igre školaraca u Beogradu

Novosti online

16. 09. 2021. u 15:22

BEOGRAD je ponovo svet. Oko 2.000 učesnika iz čak 36 zemalja učestvovaće u glavnom gradu Srbije na Svetskim sportskim igrama školaraca - ŠKOLARIJADI. Ovo takmičenje se održava po prvi put u istoriji, naša prestonica je domaćin od 11. do 19. septembra.

ШКОЛАРИЈАДА: Светске спортске игре школараца у Београду

FOTO: SSSS

A u sredu pre podne je održan veliki Forum školskog sporta, uz učešće puno ministara i sportskih funkcionera iz celog sveta.

Na Forumu su između ostalih govorili prvi potpredsednik Vlade Branko Ružić, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, predsednik Svetske školske sportske federacije Loran Petrinka, predsednik svetske šahovske federacije Arkadi Dvorkovič, generalni sekretar FIBA Andreas Zagklis i mnogi drugi.

Među gostima su bili i predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Boža Maljković i legendarna rukometašica, sada gradska sekretaraka za sport i omladinu Dragana Pešić Belojević. Posebno je ostala upečatljiva izjava Andreasa Zagklisa, generalnog sekretara Svetske košarkaške federacije, koji je istakao da su ove godine i pored korona virusa Japan sa Olimpijskim igrama i Srbija sa Svetskim školskim sportskim igrama potvrdili da su sjajni organizatori i da drugi treba da se ugledaju na njih.

FOTO: SSSS

- Srbiji je pripala velika čast i odgovornost da bude prvi domaćin najvećeg sportskog takmičenja za decu školskog uzrasta na svetu. Zahvaljujem svima koji su prepoznali važnost Školarijade na globalnom nivou i verovali da je Srbija pouzdan domaćin koji može da odgovori svim izazovima i zahtevima organizacije, ali i da postavi standarde za ubuduće, što ćemo uveren sam, u narednim danima pokazati. Naša zemlja sistemski ulaže u usavršavanje mladih, negovanje njihovih talenata i punim kapacitetima podržava razvoj i dostupnost sporta na svim nivoima - deo je izlaganja ministra Udovičića.

Po završetku foruma, učesnici su se pridružili deci u parku ispod Kalemegdana, gde smo imali Svečano otvaranje uz predstavljanje zastava svih zemalja učesnika, a prisutne je pozdravio i predsednik Saveza za školski sport Srbije, legendarni odbojkaš Željko Tanasković.

- Da nije bilo podrške države Srbije ne bi sve ovo mogli da organizujemo. Hvala predsedniku Aleksandru Vučiću, koji svestrano pomaže sport, a sportisti su zaista sjajni ambasadori. Ministar Vanja Udovičić je održao sjajan govor na Forumu i Beograd je ove nedelje zaista svet. Čak 12 takmičenja održava se od 11. do 19. septembra u Beogradu, dok je Svetsko školsko atletsko prvenstvo u isto vreme u Sremskoj Mitrovici, dok je Pančevo ugostilo karatiste sveta - istakao je Tanasković.

Naredna Školarijada, kako je odlučeno na sastanku ISF u Beogradu, održaće se za dve godine u Brazilu.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a