VEĆE SRCE VODI U FINALE: Odbojkašice protiv Turske za novo finale Evropskog prvenstva

S. KRSTOVIĆ

02. 09. 2021. u 20:26

TURSKA je suđena Srbiji u polufinalu ili mečevima za medalju na evropskim prvenstvima od 2011. Od prvog okršaja za ulazak u finale pre deset godina u "Pioniru", do poslednjeg finalnog duela u Ankari 2019, uvek su slavile naše odbojkašice.

ВЕЋЕ СРЦЕ ВОДИ У ФИНАЛЕ: Одбојкашице против Турске за ново финале Европског првенства

FOTO: N. Skenderija

Zato verujemo da će Maja Ognjenović i drugarice, uz pomoć navijača, sutra (17.00) u "Štark areni" u polufinalu 32. EP sačuvati tradiciju i izboriti subotnju borbu za zlato.

- Turska je izuzetno dobra ekipa, koja je sastavljena od odličnih igračica, imaju i vrlo dobru klupu. Sve njihove igračice igraju tursku ligu, koja je verovatno najjača na svetu - ističe selektor Zoran Terzić.

RAŠIĆEVA: VEOMA SU NEZGODNE

MILENA Rašić i te kako dobro poznaje snagu Turkinja:

- Svi dobro znamo da Turkinje mogu da budu izuzetno nezgodne i verujem da će ih trener Gvideti pripremiti na jednu sjajnu utakmicu, da će i te kako biti spremne za nas. Ali, imamo dovoljno vremena da se pripremimo i mi za njih. One, kao i mi, igraju na visokom nivou. Očekujem veliku borbu, sjajnu odbojku i nadam se da ćemo slaviti.

Srpkinjama je od 2011. ovo šesto uzastopno polufinale. Bile su tri puta zlatne, jednom bronzane i četvrte, 2013. u Nemačkoj. Turkinje nisu bile toliko uspešne, a jasno je da žarko žele prvo zlato.

- Ono što može da odluči, a nadam se da neće biti na njihovoj strani, jesu želja i motiv. Turkinje će biti izuzetno motivisane, ne samo da nam vraćaju dugove iz Ankare i ostalih takmičenja, nego da najzad dođu do tog zlata kojeg nemaju, a kojem su bile blizu nekoliko puta. Biće vrlo teško pobediti, ali uz pravu motivaciju, želju, relaksiranu igru imamo šanse - podvlači Terzić.

Uzdanice naše selekcije, kapiten Maja Ognjenović, Tijana Bošković, Milena Rašić... već godinama igraju u turskom šampionatu. U njihovoj ligi su igrale i Bjanka Buša i Slađana Mirković. Naš adut može da bude i TO što selektor Terzić vodi Fenerbahče, tako da odlično poznaje turske igračice.

- Nema tu prednosti, s obzirom na to da njihov trener Đovani Gvideti vrlo dobro poznaje naše igračice, kao i ja sve turske. Neće tu bili velikih iznenađenja, a suština je da ko bude bolje ispoštovao dogovor i koliko bude mogao da uradi taktičke stvari koje se kažu pre utakmice. Videćemo i koliko će ishod zavisiti od talenta, želje... - ističe Terzić.

Maja Ognjenović je prošle sezone organizovala igru Vakifbanke, koju trenira Gvideti, a u novoj će dirigovati Ezačibašijem Tijane Bošković.

- To je protivnik koji vrlo dobro poznajemo, odigrale smo brojne utakmice sa njima. Dosta nas igra u turskoj ligi, Terzić je trener Fenerbačea, što verujem da može da bude prednost. One imaju igračice koje se ističu, ali isto tako verujem da imaju slabe tačke koje smo juče pokušale da pronađemo na video sastanku kako bismo pripremile najbolju taktiku za njih. Verujem da one misle da smo im dužnici za finale 2019. u Ankari, ali mi igramo pred domaćom publikom, što je više nego dovoljno za pobedu - naglašava Ognjenovićeva.

Kreaktorka igre Srpkinja seća se prvog polufinalnog okršaja sa Turskom na EP 2011. u Beogradu, kada su naše posle 2:0 spasavale pobedu - 3:2.

- Sećam se te utakmice. Ali, ne mogu nikako da poredim zato što je bila čuvena generacija. Verujem i da će Đovani Gvideti uspeti da ih pripremi. Mada ne volim taj izraz, verujem i da ćemo se mi pitati na terenu, jer će stvarno sve zavisiti od nas. Mene samo nervira dan pauze, jer prvenstvo se odužilo, a sada kada nam je potreban odmor, imamo samo jedan dan. Iskoristile smo ga za pripremu i oporavak - primetila je Maja.

POLUFINALE

BEOGRAD

DANAS
Turska - Srbija 17.00
Holandija - Italija 20.00

SUBOTA

ZA bronzu 17.00
FINALE 20.00

Tijana Bošković više voli da priča na terenu, tako da je o duelu sa Turkinjama istakla:

- Vrlo se dobro znamo. Njihovi rezultati pokazuju da su kvalitetna reprezentacija. Skoncentrisaćemo se na nas, trudićemo se da prikažemo dobru igru i plasiramo se u finale.

Slično razmišlja i Mina Popović:

- Svako polufinale je važno. Možemo da očekujemo dobru odbojku i utakmicu, tako da neće biti lako. One nas znaju, znamo i mi njih, tako da će biti žestoka borba.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024